Architektura
ARCHITEKTURA

Willa w Jordanii. Bryła wśród zieleni

  • Komentarze

Willa w Jordanii. Bryła

Willa w Jordanii. Bryła projektu BXBstudio Bogusław Barnaś

Fot: materiały prasowe BXBstudio - Bogusław Barnaś
  • Willa w Jordanii. Bryła

Pracownia architektoniczna BXBstudio Bogusław Barnaś zaprezentowała swój nowy projekt, willę w Ammanie

Willa w Jordanii – pierwsze skojarzenie to pustynia, pustka i surowe mury chroniące przed upalnym słońcem. Ten stereotypowy obraz ma niewiele wspólnego z wizualizacjami zaprezentowanymi przez BXBstudio Bogusław Barnaś. Biała bryła willi zanurzona jest w kwitnącym, wielobarwnym ogrodzie. Sam budynek również rozkwita, dzieląc się na spiętrzone jedna nad drugą bryły. Jak podkreślają projektanci, forma architektoniczna budynku wynika z analizy ekspozycji słońca. Architekci starali się tak zestawić poszczególne części obiektu, by powstało jak najwięcej komfortowych przestrzeni, zacienionych i wymuszających przeciąg. Dom podzielony został na dwie główne strefy mieszkalne zlokalizowane na odrębnych poziomach. Na jednym z nich znajduje się wejście do głównej części mieszkanlej oraz wejście dla gości. Na poziomie nieco wyższym ulokowano wejście do przestrzeni zajmowanej przez rodziców. Kompozycję całego założenia tworzy określona gama materiałów, dwa rodzaje lokalnego kamienia, perforowane arabskim ornamentem panele, przeszklenia, aluminiowa grafitowa ślusarka, oraz drewniane tarasy.

Projekt ten polegał na opracowaniu rezydencji wraz z otaczającym ogrodem, basenem, ogrodzeniem oraz elementami małej architektury. Stylistyka budynku, jak również charakter ogrodu nawiązują do klimatu i charakteru lokalnej zabudowy. Układ funkcjonalny domu wpisuje się w ukształtowanie terenu działki. Zlokalizowany w północno-zachodniej części Jordanii, nieopodal Ammanu, w malowniczej okolicy, na północnym stoku, ma wiele otwarć widokowych – opisuje kontekst projektant.


Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Bryzek, Anna Hydzik
Lokalizacja: Amman, Jordania
Data: 2015-2016
Powierzchnia: 1014 m kw
Klient: prywatny
Więcej informacji: www.BXBstudio.com

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.