Architektura
ARCHITEKTURA

Współczesna architektura Wrocławia: Rezydencja Piasek

  • Komentarze

Bryła Rezydencji Piasek we Wrocławiu

Bryła apartamentowca - Rezydencja Piasek, Wrocław

Fot: JG Inwestycje materiały prasowe

Rezydencja Piasek to niewielki apartamentowiec projektu pracowni Dziewoński-Łukaszewicz oraz +48 Pracownia Projektowa. Bryła znajduje się na Wyspie Piasek we Wrocławiu

Rezydencja Piasek stoi na brzegu historycznej Wyspy Piasek, między Wyspą Słodową, a Ostrowem Tumskim, z widokiem na barokową zabudowę Ossolineum.

Bryła krojona jak bochenek

Za projekt inwestycji odpowiedzialni byli architekci z pracowni Dziewoński-Łukaszewicz oraz +48 Pracownia Projektowa.
Jestem zwolennikiem projektów, które nie udają, że powstały wcześniej, niż faktycznie to miało miejsce – podkreśla architekt Marcin Dziewoński, jeden z autorów projektu - Wierzę, że jest grupa ludzi, która docenia rozwiązania współczesne i oryginalne, i w tym widzi ich wartość. Staraliśmy się, aby budynek w sposób nieagresywny wpisał się w sylwetkę najcenniejszej, historycznej części Wrocławia – mówi o projekcie, podkreślając, że zamierzeniem inwestora, spółki JG Inwestycje oraz  architektów było zaprojektowanie budynku, który swym wyrazem architektonicznym będzie wzbogacał zastany, wyjątkowy kontekst.

Plan miejscowy narzucał konieczność wertykalnego podziału elewacji. Elewacja Rezydencji Piasek podzielona więc została na pionowe „plastry”, wyłożone na przemian czerwoną cegłą na zmianę z szarą blachą cynkowo-tytanową. Jak twierdzi architekt, koncepcja apartamentowca zrodziła się z wizji bryły pokrojonej jak bochenek chleba na kromki.

W szarych, blaszanych częściach elewacji zaprojektowano przeszklone wykusze, dzięki którym widok na panoramę Wrocławia dostępny jest z każdego apartamentu. Są one specjalnie poprzesuwane względem siebie tak, by nie zasłaniać mieszkańcom sąsiednich apartamentów widoków na wrocławskie zabytki i Odrę. Oprócz wykuszy, architekci zaprojektowali też przestronne tarasy i balkony z balustradami ze szkła i wykończeniem z drewna egzotycznego. Transparentna powierzchnia balustrad sprawia, że tarasy nie obciążają optycznie bryły budynku.

Plan zagospodarowania

Wymogi planistyczne narzuciły nam przede wszystkim tradycyjną formę dachu dwuspadowego o dużym nachyleniu, zróżnicowanie wysokościowe budynku oraz wymóg wprowadzenia wertykalnych podziałów bryły – opisuje prace nad projektem Marcin Dziewoński – Stąd pomysł na charakterystyczny, przełamany dach z opadająca kalenicą, w części budynku, gdzie działka zwęża się ku nabrzeżu.

Nie tylko elewacje

Dach Rezydencji Piasek wykończony został dachówką wyprodukowaną na indywidualne zamówienie w niemieckiej manufakturze przez firmę, która daje dożywotnią gwarancję na swoje produkty. Dodatkowym atutem dla architektury budynku jest zastosowanie nowoczesnego sposobu odwodnienia dachu poprzez niewidoczne rynny. Również wszelkie mechanizmy klimatyzacyjne i wentylacyjne umieszczone są w górnej części poddasza. Dzięki takiemu rozwiązaniu architekci uniknęli nieestetycznej ekspozycji urządzeń na dachu lub na ścianach budynku.
Urządzeń technicznych jest naprawdę sporo, jak na budynek mieszkalny. Wszystkie są ukryte w przestrzeni technicznej pod kalenicą dachu – wyjaśnia Dziewoński - Pozostawienie jakichkolwiek instalacji na zewnątrz budynku ze względów wizualnych było nie do przyjęcia.

W Rezydencji Piasek zaprojektowano reprezentacyjny hall z recepcją na parterze. W duszy klatki schodowej znajduje się przeszklona winda, zapewniająca dostęp na wszystkie kondygnacje (w tym dwie podziemne - garażowe). W obiekcie zastosowano system inteligentnego budynku integrującego instalacje w mieszkaniu, m.in. chłodzenia i ogrzewania czy sterowania żaluzjami. Każdy z apartamentów ma pełny układ wentylacyjny z odzyskiem ciepła. Dla zwiększenia prywatności i ciszy zastosowano bezszumową instalację kanalizacyjną.


Rezydencja Piasek
Powierzchnia działki – 730 mkw.
Powierzchnia całkowita budynku – 4300 mkw.
Powierzchnia użytkowa – 2680 mkw.
Liczba lokali – 20 l
Wielkość mieszkań: 43-150 mkw.
Cena 1m kw: 15 do 20 tys. zł

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.