Design
DESIGN

Bęc Zmiana i Reflex, czyli więcej światła w przestrzeni publicznej

  • Komentarze

Instalacja Reflex. Design oświetlenia

Instalacja Reflex. Projekt Joanny Piaścik

Fot: dzięki uprzejmości Fundacji Bęc Zmiana
  • Aluminiowe panele Reflex
  • Instalacja Reflex. Design oświetlenia
  • Reflex na podwórzu przy ul. Szpitalnej
  • Joanna Piaścik z pracowni Dingflux

Na ślepej ścianie warszawskiej kamienicy pojawiła się instalacja z lśniących paneli. Projekt Joanny Piaścik ma poprawić jakość życia mieszkańców, wprowadzając do budynku więcej światła słonecznego. Projekt nagrodzono w konkursie BMW/URBAN/TRANSFORMS

Design w przestrzeni publicznej

Akcja Więcej światła! to pierwsza publiczna prezentacja testowej realizacji projektu Reflex zaprojektowanej przez Joannę Piaścik z pracowni Dingflux. Instalacja z lśniących sześciobocznych modułów zamontowana została na ścianie domu przy ul. Szpitalnej 1 w warszawskim śródmieściu. Panele będą doświetlać ciemne mieszkania naprzeciw.

Konkurs BMW

Projekt Joanny Piaścik zdobył pierwszą nagrodę w konkursie BMW/URBAN/TRANSFORMS, zorganizowanym przez BMW Group Polska oraz Fundację Bęc Zmiana. Propozycje zgłaszane przez uczestników konkursu miały przyczynić się do poprawiający jakości życia w mieście. Jak podkreśla Bogna Świątkowska, prezeska fundacji Bęc Zmiana, o decyzji jury zadecydowały uniwersalność pracy, możliwość zrealizowania jej w różnych lokalizacjach, a przede wszystkim funkcjonalność – rozwiązanie konkretnego problemu.

Reflex słuzy do doświetlenia fasad budynków i podwórek. Źródłem światła jest samo słońce, promienie odbijają się w specjalnie przygotowanych ekranach. Światło padające na południową czy południowo-wschodnią elewacje  kierowane są do niedoświetlonych mieszkań po drugiej stronie podwórza. Powierzchnia odbijająca światło wykonana jest z aluminiowych, modularnych elementów. Powierzchnia modułu pokryta została strukturalnym lakierem rozpraszającym światło. Dzięki temu oświetlenie jest bardziej równomierne. Układ „skrzydełek” na powierzchni paneli został dostosowany do lokalizacji tak, by światło trafiało do mieszkań.
Instalację można dostosować do konkretnego miejsca, ale same panele mogą mieć uniwersalne zastosowanie. Elementy można mocować obok siebie i pokryć nimi dowolnie duże powierzchnie o różnych kształtach.

Test instalacji

Reflex przy Szpitalnej to pierwsza, testowa realizacja projektu, przygotowana we współpracy z Wydziałem Fizyki Politechniki Warszawskiej. Dr inż. Michał Makowski opracował szczegóły instalacji, dostosowując ją do wybranego miejsca i warunków oświetlenia. Możliwe są także realizacje w innych miejscach – projektem zainteresowały się władze Szczecina. Być może, dostępne będą także mniejsze moduły do montażu we wnętrzach.  


Testowa realizacja Reflexu zostanie pokazana w ramach tegorocznej edycji projektu Synchronizacja, w 2015 roku zorganizowanej pod hasłem Konkret (Dziury w  całym). Projekt realizowany jest przez Fundację Bęc Zmiana dzięki dofinansowaniu od m.st. Warszawy oraz Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.





przeczytaj rowniez
Autor: Krzysztof Zięba
Zdjęcia: KZ, dzięki uprzejmości Fundacji Bęc Zmiana
Data publikacji: 12.06.2015 16:24
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.