Design
DESIGN

Bryła z surowego betonu. Wewnątrz toaleta z peryskopem...

  • Komentarze

Architektura Gdyni: projekt toalety publicznej

Bryła toalety publicznej ukształtowana została przez umieszczoną wewnątrz instalację - w wysuniętej w stronę morza części mieści się górne lustro peryskopu

Fot: Adam Wierciński Architekt
  • Architektura wnętrz: toaleta publiczna z widokiem na morze
  • Architektura Gdyni. Widok na morze - peryskop nad deptakiem w Gdyni
  • Bryła toalety publicznej w Gdyni
  • Jak działa gdyński peryskop?
  • Toaleta publiczna - peryskop. Przekrój bryły
  • Architektura Gdyni: projekt toalety publicznej

Architektura Gdyni: nietypowy projekt toalety publicznej dla Gdyni przygotował architekt Adam Wierciński

Organizowany przez firmę KOŁO konkurs architektoniczny zmienił wiele, jeśli chodzi o postrzeganie roli toalet w przestrzeni publicznej. Dług traktowane były one jako miejsce niezbędne, ale nieco wstydliwe. Takie, którego lepiej nie pokazywać. Nic dziwnego, że wiele miejskich szaletów dosłownie zepchnięto do podziemia. W polskich miastach znajdowały się one często pod powierzchnią gruntu. Do dość nieprzyjemnych, często cuchnących toalet publicznych trzeba było schodzić po stromych schodach, a o istnieniu obiektu niejednokrotnie świadczyły tylko dyskretne znaczki.

Tymczasem na konkursy architektoniczne KOŁA trafiały często projekty efektownych, funkcjonalnych brył. Chyba najbardziej efektowną realizacją tego rodzaju jest nadwiślańska toaleta publiczna koło Stadionu Narodowego w Warszawie, połączona z kawiarnią i tarasem widokowym kosztowna budowla.

XVI Konkurs „Projekt Łazienki” Gdynia 2014 także przyniósł całkiem sporo interesujących zgłoszeń. Jednym z nich jest projekt pracowni Adam Wierciński Architekt. Bryła toalety z architektonicznego betonu ze względu na niewielką skalę obiektu kojarzy się z miejską rzeźbą. Główny koncept polega na dyskretnym połączeniu wnętrza budynku i otoczenia. Zamiast zwykłych okien, projektant wyko-rzystał prosty system luster, zmieniając bryłę w wielki peryskop. „Oko” instrumentu sięga na wyso-kość 4 metrów, ponad bulwar i spacerowiczów, spogląda wprost na morze.
 
Monolityczna, betonowa bryła budynku swój kształt zawdzięcza ukrytej konstrukcji peryskopu, jednak dzięki wyoblonemu podcieniowi i użytym surowym materiałom, budynek swoim profilem przypomina pobliski falochron, silnie wpisując się w miejscowy krajobraz – podkreśla autor.


Nadmorski peryskop - toaleta publiczna
Gdynia, Polska
Projekt Adam Wierciński Architekt (www.adamwiercinski.pl) 2014

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.