Azjatycki design: zanurz, wysusz i gotowe! Tak powstaje bryła butów
Twórca pomysłu, japoński designer, projektant, ilustrator i programista Satsuki Ohata ukończył Tama Art University i obecnie pracuje w Tokio. Tworzy wyjątkowe, choć nieskomplikowane i nieco zabawne, projekty. Jednym z takich projektów jest Fondue Slipper – gumowy zastępca buta. Bryła buta powstaje poprzez zanurzenie stopy w masie ze specjalnego, gumopodobnego tworzywa. Pomysł i nazwa pochodzi od potrawy przygotowywanej z gorącego sera i białego wina. Sposób spożywania tej potrawy jest dosyć specyficzny - pieczywo lub warzywo, nabite na widelec, zanurza się w serowej masie, po czym kieruje do ust. Istnieje również słodka wersja tego dania, w której to kawałki owoców zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie... mmm, pycha!
Designerskie buty – nowy trend w modzie?
Projekt Fondue Slipper nie jest jednak niczym do zjedzenia. Te buty mają za zadanie uprzyjemnić i ułatwić życie ludziom, którzy np. dużo chodzą, a także tym, którzy, po prostu, cenią sobie komfort. Fondue Slipper są jak druga skóra. Twórca butów twierdzi, że w tych niestandardowych klapkach użytkownik czuje się jak boso!
Artysta zaprojektował prototyp z wykorzystaniem materiału PVC, który twardnieje w temperaturze ok. 200-300 stopni Celsjusza. Z racji tej nieprzyjaznej ludzkiemu ciału temperatury designer nie wykorzystał, tym razem, swojej stopy do odlania bryły butów. Japoński projektant pracuje jednak nad materiałem, który pozwoli użytkownikom na tworzenie butów Fonduee Slipper bezpiecznie, w domu. Czy ten prototyp to zapowiedz nowego trendu w modzie, który ogarnie całe Tokio, a nawet świat? W końcu, wygodne buty to podstawa!
Milena Glinojecka
