Design
DESIGN

Festiwal designu w Londynie: The Smile

  • Komentarze

Pawilon The Smile w Londynie. Festiwal designu

The Smile, pawilon w Londynie, 2016

Fot: materiały prasowe Stowarzyszenie Handlowe Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC)
  • Pawilon The Smile w Londynie. Festiwal designu
  • tak miał wyglądać pawilon The Smile na londyńskim placu
  • The Smile, czyli wielki uśmiech. Bryła z drewna góruje nad placem
  • The Smile, architektura wnętrz pawilonu
  • Efekty światła i cienia na ścianie drewnianego pawilonu

Co można zrobić z drewna? Na przykład gigantyczny uśmiech. Pawilon The Smile to kolejna instalacja – wizytówka London Design Festival

Festiwal designu w Londynie w 2016 roku będzie gościł około 250 wystawców, 15 narodowych ekspozycji, dziesiątki zaproszonych na wykłady ekspertów. W mieście przygotowano ok. 400 plenerowych instalacji. Centrum wydarzeń będzie muzeum Wiktorii i Alberta, ale program obejmuje także wydarzenia w targowej przestrzeni Old Truman Brewery, a także pracowniach i studiach projektowych rozsianych po mieście. 

Zaskakująca bryła

Symbolem tegorocznej edycji jest wielki „uśmiech” – pawilon w formie odwróconego łuku. Bryła ma 34 metry długości, 4,5 szerokości, a na wysuniętych krańcach wznosi się na 3,5 metra.  Od 17 września 2016 do 12 października 2016 pawilon jest eksponowany na terenie Chelsea College of Arts w Londynie. Bryła dominuje w przestrzeni placu. Łukowato wygięta forma kontrastuje z wiktoriańskimi budowlami w sąsiedztwie. Od pobliskich zabudowań różni ją nie tylko brak zdobień, ale też materiał. Pawilon zbudowany został z drewnianych paneli. Drewno tulipanowca amerykańskiego widoczne jest na elewacji i we wnętrzu budynku, mieszczącego tylko jedno, otwarte na końcach pomieszczenie. Od zewnątrz budynek wygląda jak monumentalna rzeźba. Od wnętrza to tunel – wieża widokowa. Otwarte krańce bryły stają się balkonami. Wejście kojarzy się z archetypicznym wyobrażeniem Arki Noego, z czworoboczną bramą i wewnętrznym pokładem. Grube na 10 cm ściany przebite zostały okrągłymi otworami.
Wygięta szczytami ku górze bryła styka sie z powierzchnia placu tylko w środkowej części. Sprawia wrażenie chwiejnej, jak wielka równoważnia. Podświadomie oczekuje się, że grupa widzów zebrana w jednym z końców tunelu przeważy, przechylając łuk.

Projekty przedstawiane w ramach ekspozycji stanowią jeden z kluczowych punktów programu London Design Festival. Są one zawsze prezentowane w miejscach ogólnie dostępnych, a ich skala sprawia, że przyciągają liczną publiczność”– podkreśla Ben Evans, dyrektor London Design Festival.

Projekt obiektu przygotowała Alison Brooks, założycielka pracowni Alison Brook Architects. Projekt został zrealizowany we współpracy z firmą Arup oraz Stowarzyszeniem Handlowym Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC).

To kolejna instalacja promująca wykorzystanie drewna we współczesnej architekturze. AHEC zaprasza do współpracy projektantów i zachęca ich do wyeksponowania własciwości tworzywa. Jednej z poprzednich edycji towarzyszyły m.in. schody-łamigłówka, przypominająca grafiki Eschera.

Autor: Krzysztof Zięba
Zdjęcia: materiały prasowe Stowarzyszenie Handlowe Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC)
Data publikacji: 16.09.2016 17:03
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.