Design
DESIGN

Foodjects: dizajn i kuchnia hiszpańska

  • Komentarze

Foodjects
Fot: poland-art.com
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects
  • Foodjects

Foodjects to wystawa, na której zostały zaprezentowane akcesoria kuchenne od hiszpańskich dizajnerów i szefów kuchni. Blisko 100 kuchennych gadżetów jest dowodem na to, że jedzenie to nie tylko doświadczenie kulinarne, ale też wizualne, bo nie liczy się tylko co, ale też jak. W Krakowie można zobaczyć, co ma do zaproponowania hiszpański dizajn… od kuchni

Dziś kuchnia hiszpańska jest uważana za jedną z najbardziej kreatywnych, awangardowych, a przy tym najsmaczniejszych i najmodniejszych na świecie. Przypominając sobie smaki sycącej paelli, kanapeczek tapas, pikantnego nachos czy hiszpańskiego wina, przyjrzyjmy się, co ma do zaproponowania hiszpański dizajn w kuchni na wysatwie Foodjects. Ekspozycja gościła już w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. Kreatywny mix hiszpańskiej kuchni i dizajnu jest teraz także dostępny na naszym podwórku w Galerii Pauza w Krakowie – ale tylko do 14 sierpnia.

Oryginalny montaż wystawy autorstwa Martína Azúy to odzwierciedlenie kreatywności hiszpańskich twórców także w kuchni. Ekspozycja Foodjects – niezależnie od miejsca, w którym aktualnie jest prezentowana – to stół zastawiony gadżetami kuchennymi, ale raczej dla głodnych dizajnu niż pożywnego posiłku. Każdy z prezentowanych przedmiotów to perełka kuchennego dizajnu. Asortyment jest szeroki: od sztućców, talerzy, miseczek, kubków, filiżanek i kieliszków po charakterystyczne dla Hiszpanii stojaki na szynkę „jamon” czy wyciskarkę do cytryn. Dizajnerzy zadbali, aby codzienne przedmioty zyskały niecodzienny wygląd (jak wyciskarka do cytryn) albo nowe funkcje (jak sztućce, które umożliwiają równoczesne jedzenie jednej potrawy i rozkoszowanie się zapachem innej).

Talerze o niespotykanych kształtach, widelce ozdobione tatuażami, łyżeczki do herbaty z rączką zakończoną końskim kopytem, łyżka-długopis z czekoladą albo sosem zamiast atramentu, kolorowa, silikonowa koperta do przechowywania ryb… to tylko kilka pomysłów dizajnerów, których nie można przegapić. Wiele przedmiotów zostało zaprojektowanych przez szefa kuchni Ferrana Adria i należą do jego autorskiej kolekcji Face. Coś dla głodnych dizajnu i kuchni hiszpańskiej – do przetestowania podczas spożywania posiłków w jego restauracji El Bulli na katalońskim wybrzeżu Hiszpanii.

Foodjects

Gdzie? Kraków, Galeria Pauza, ul. Floriańska 18/5, II piętro
Kiedy? 19 lipca – 14 sierpnia 2011

przeczytaj rowniez
Źródło: interiorsfromspain.com
Autor: Redakcja
Zdjęcia: warehelsinki.fi, poland-art.com, design42day.com, decor28.gr, interiorsfromspain.com
Data publikacji: 5.08.2011 18:33
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.