„Newsletter archiramy. Co tydzień najświeższe i najciekawsze
wiadomości ze świata architektury i dizajnu w Twojej
skrzynce mailowej”.

Design
DESIGN

Serowy stołek Fondue Stool – japoński design inspirowany jedzeniem i humorem

  • Komentarze

Stołek Fondue Stool japońskiego artysty Satsuki Ohata - nadziany i gotowy do (zje/sie)dzenia

Stołek Fondue Stool japońskiego artysty Satsuki Ohata - nadziany i gotowy do (zje/sie)dzenia

Fot: Satsuki Ohata
  • Na początku Satsuki Ohata zanurzył gąbkęw żółter substancji przypominającej ser
  • Gdy substancja zastygła powstał stołek Sondue Stool. Każdy taboret, który powstał, jest zupełnie inny
  • To nie są plastry sera - to stołek Fondue Stool autorstwa Satsuki Ohata
  • Taboret Sondue Stool wygląda dość zabawnie - jakby usiadł na nim ktoś bardzo cieżki
  • Satsuki Ohata z Japonii zabrał jeden ze stołków do własnego domu

Stołek Fondue Stool, zainspirowany roztopionym serem, to pomysł japońskiego projektanta Satsuki Ohata. Artysta projektuje przeróżne, najczęściej zaskakujące i zabawne rzeczy z dziedziny architektury wnętrz i szeroko pojętego designu

Serowy design z Japonii – projekt Fondue Stool

O japońskim artyście Satsuki Ohata pisaliśmy już jakiś czas temu, gdy stworzył Fondue Slipper, czyli serię gumowych, kolorowych butów, idealnie dopasowanych do stóp – bo przybierających ich kształt. Projektant, ilustrator i programista  w jednym tak zafascynował się galaretowatą substancją i jej możliwościami w świecie designu, że postanowił kontynuować przygodę z Fondue (z fran. fondre – roztapiać się).

Tym razem z projektowania dolnych części garderoby przeniósł się na architekturę wnętrz, a właściwie na meble. Japończyk oblepił żółtą, kleistą substancją kawałki gąbki, które po zastygnięciu przybrały kształt taboretu. Tak powstał pierwszy stołek o nazwie Fondue Stool.

Stołek wygląda, jakby za chwilę miał się rozpłynąć, jednak to mylne wrażenie – masa, z której został „ulepiony”, może i była kiedyś substancją ciekłą, jednak w „ramionach” wysokiej temperatury zgęstniała. Designer podkreśla, że kształt każdego krzesełka jest wyjątkowy, a stołki stworzyły się właściwie same – po oblaniu cieczą gąbka sama zaczęła wyginać się pod wpływem działania ciężaru własnego i grawitacji.

Pomysł ten, tak samo z resztą jak idea Fondue Slipper, zaczerpnięty został ze słynnej szwajcarskiej potrawy z gorącego, roztopionego sera i białego wina. W tak przygotowanej konsystencji, za pomocą specjalnego widelczyka, maczają pieczywo, warzywa lub mięso szwajcarscy górale. Autor podkreśla, że jego stołki mimo, ze wyglądają apetycznie – nie są jadalne. Jak myślicie, co następnym razem Satsuki Ohata zanurzy w serze ?
Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 02/2017:
  • Nowe Centrum Łodzi
  • Forma otwarta – o projekcie Łodzi Fabrycznej
  • Konstrukcja dworca – o projekcie konstrukcji Łodzi Fabrycznej Mariusz Szefer
  • Dworzec o dwóch twarzach – o Łodzi Fabrycznej Filip Springer
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.