Lifestyle
LIFESTYLE

Jak dbać o wyposażenie kuchni

  • Komentarze

Jak dbać o wyposażenie kuchni

Mat. Comitor

  • Jak dbać o wyposażenie kuchni
  • Jak dbać o wyposażenie kuchni
  • Jak dbać o wyposażenie kuchni
  • Jak dbać o wyposażenie kuchni
  • Jak dbać o wyposażenie kuchni

Możemy miesiącami planować wystrój kuchni, dobierać elementy wyposażenia i dodatki. Jednak nawet najpiękniejsze wnętrze przestanie nas zachwycać, gdy nie zadbamy o właściwą pielęgnację. To zdaje się być oczywiste, lecz nie zawsze wiemy jakich środków używać, aby nie zniszczyć zakupionego sprzętu.

Niestety nie da się całkowicie uniknąć zabrudzenia kuchni. Bez względu na to, czy nasz zlewozmywak został wykonany ze stali, ceramiki, czy innego kompozytu. Największym problemem jest zazwyczaj osad wapienny związany z twardością wody. Powoduje on plamy na powierzchni. Twarda woda zawiera w sobie duże stężenie rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu, które osadzają się na powierzchni zlewozmywaka. To z kolei potęguje osadzanie się cząsteczek brudu. Gdy zauważymy tego typu zmiany na elementach wyposażenia kuchennego, możemy je rozpuścić wraz z osadem.

Rozpuszczanie osadu

Pamiętajmy, że pielęgnacja kuchni to nie tylko usuwanie powstałych już nieczystości, lecz także ochrona. Niektórzy producenci oferują środki przeznaczone do danego sprzętu. Wśród nich znajduje się marka zlewozmywaków Blanco. – Oferujemy między innymi zestawy do czyszczenia stali Blanco składające się z preparatów czyszczących, gąbek i ściereczek. Posiadamy też środki przeznaczone do zlewozmywaków ceramicznych z powierzchnią PuraPlus, a także do gruntownego czyszczenia zlewozmywaków z kompozytu Silgranit PuraDur – mówi Magdalena Wrońska - Shohag z firmy Comitor, dystrybutora marki Blanco w Polsce. Zawarte w nich aktywne składniki skutecznie usuwają zanieczyszczenia, rozpuszczają także osady wapienne, tłuszcz oraz plamy po kawie czy herbacie.

Domowe sposoby

Warto wybierać środki czystości, które nie wpływają negatywnie na środowisko.             Do tej grupy należą te, które w składzie nie mają fosfatów i chloru. Jeśli chcielibyśmy wypróbować domowych sposobów, możemy starać się zmiękczyć wodę i osad wapienny z pomocą proszku do prania. Do 3 – 5 cm gorącej wody (ok. 60 °C) należy wsypać kilka łyżek proszku do prania. Taką miksturę najlepiej przygotować wieczorem i pozostawić na noc (a minimum na dwie godziny). Następny krok to czyszczenie zlewozmywaka środkiem do mycia naczyń i szorstką stroną gąbki.  Czynność powinna być powtarzana regularnie, najlepiej co kilka tygodni. Najbardziej ekologiczną metodą jest jednak wykorzystanie octu i cytryny, czyli składników, które większość z nas posiada w swoich kuchniach.

Więcej na www.comitor.pl

przeczytaj rowniez
  • Historia kuchni
    Historia kuchni

    W latach dwudziestych ubiegłego wieku w kuchni, podobnie jak na statku, czy w kolei, starano się zaoszczędzić jak najwięcej przestrzeni. Poza tym miało to być pomieszczenie sterylnie czyste, ograniczone jedynie do funkcji przygotowywania posiłków. Jak zapewnia Magdalena Wrońska – Shohag, wiceprezes zarządu Comitor: „Obecnie kuchnia to przede wszystkim miejsce spotkań, a gotowanie stanowi czynność, która urosła do rangi przyjemności. Spędzamy w ten sposób czas wolny wraz z rodziną lub przyjaciółmi”. więcej

  • Zlewozmywak narożny: do jakiej kuchni pasuje?
    Zlewozmywak narożny: do jakiej kuchni pasuje?

    Wszyscy marzymy o przestronnych kuchniach, w których z łatwością zmieści się całe wyposażenie. Niestety, często przychodzi nam się mierzyć z niewielkimi aneksami, gdzie liczy się każdy centymetr. Jak rozwiązać ten problem? Warto zainwestować w zlewozmywak narożny, który pozwoli w pełni wykorzystać przestrzeń. więcej

  • Postindustrialny trend wkracza do kuchni
    Postindustrialny trend wkracza do kuchni

    Minimalistyczny, nowoczesny, surowy a jednocześnie super modny i wytrzymały. Beton, atrybut postindustrialnego stylu we wnętrzach. Stwarza ogromy potencjał w kwestii doboru pozostałych elementów otoczenia – dodatków, mebli, sztuki. więcej

  • Co składa się na nowoczesną i dobrze zaprojektowaną kuchnię?
    Co składa się na nowoczesną i dobrze zaprojektowaną kuchnię?

    W jaki sposób urządzenia mogą ułatwić nam życie a przy tym poprawić jakość środowiska? O trendach w kwestii wyposażenia kuchni i technologiach „decydujących za nas”  opowiada Magdalena Wrońska – Shohag, Wiceprezes Zarządu firmy Comitor. więcej

Data publikacji: 12.06.2019 11:05
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.