Niestety nie da się całkowicie uniknąć zabrudzenia kuchni. Bez względu na to, czy nasz zlewozmywak został wykonany ze stali, ceramiki, czy innego kompozytu. Największym problemem jest zazwyczaj osad wapienny związany z twardością wody. Powoduje on plamy na powierzchni. Twarda woda zawiera w sobie duże stężenie rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu, które osadzają się na powierzchni zlewozmywaka. To z kolei potęguje osadzanie się cząsteczek brudu. Gdy zauważymy tego typu zmiany na elementach wyposażenia kuchennego, możemy je rozpuścić wraz z osadem.
Rozpuszczanie osadu
Pamiętajmy, że pielęgnacja kuchni to nie tylko usuwanie powstałych już nieczystości, lecz także ochrona. Niektórzy producenci oferują środki przeznaczone do danego sprzętu. Wśród nich znajduje się marka zlewozmywaków Blanco. – Oferujemy między innymi zestawy do czyszczenia stali Blanco składające się z preparatów czyszczących, gąbek i ściereczek. Posiadamy też środki przeznaczone do zlewozmywaków ceramicznych z powierzchnią PuraPlus, a także do gruntownego czyszczenia zlewozmywaków z kompozytu Silgranit PuraDur – mówi Magdalena Wrońska - Shohag z firmy Comitor, dystrybutora marki Blanco w Polsce. Zawarte w nich aktywne składniki skutecznie usuwają zanieczyszczenia, rozpuszczają także osady wapienne, tłuszcz oraz plamy po kawie czy herbacie.
Domowe sposoby
Warto wybierać środki czystości, które nie wpływają negatywnie na środowisko. Do tej grupy należą te, które w składzie nie mają fosfatów i chloru. Jeśli chcielibyśmy wypróbować domowych sposobów, możemy starać się zmiękczyć wodę i osad wapienny z pomocą proszku do prania. Do 3 – 5 cm gorącej wody (ok. 60 °C) należy wsypać kilka łyżek proszku do prania. Taką miksturę najlepiej przygotować wieczorem i pozostawić na noc (a minimum na dwie godziny). Następny krok to czyszczenie zlewozmywaka środkiem do mycia naczyń i szorstką stroną gąbki. Czynność powinna być powtarzana regularnie, najlepiej co kilka tygodni. Najbardziej ekologiczną metodą jest jednak wykorzystanie octu i cytryny, czyli składników, które większość z nas posiada w swoich kuchniach.
Więcej na www.comitor.pl

-
Przełom jesieni i zimy to idealny czas na kucharzenie. Gdy za oknem pada deszcz i hula wiatr, przyjemnie spędza się czas w kuchni. Powoli myślimy już o przygotowaniach świątecznych, choince i czasie spędzonym z najbliższymi. Planujemy jakie potrawy przyrządzimy na Wigilię i kolejne dni Bożego Narodzenia: pieczony karp, faszerowany indyk, pierniki i makowce. Te i inne dania najprzyjemniej przyrządza się, mając do dyspozycji odpowiedni sprzęt. więcej
-
Za pośrednictwem firmy Comitor, już wkrótce, w Polsce dostępne będą nowe produkty niemieckiej marki Blanco. W ofercie pojawią się dwie czarne baterie o matowym wykończeniu oraz dozownik do płynów w tym samym kolorze. To odpowiedź na aktualne trendy w projektowaniu kuchni. więcej
-
W latach dwudziestych ubiegłego wieku w kuchni, podobnie jak na statku, czy w kolei, starano się zaoszczędzić jak najwięcej przestrzeni. Poza tym miało to być pomieszczenie sterylnie czyste, ograniczone jedynie do funkcji przygotowywania posiłków. Jak zapewnia Magdalena Wrońska – Shohag, wiceprezes zarządu Comitor: „Obecnie kuchnia to przede wszystkim miejsce spotkań, a gotowanie stanowi czynność, która urosła do rangi przyjemności. Spędzamy w ten sposób czas wolny wraz z rodziną lub przyjaciółmi”. więcej
-
Wszyscy marzymy o przestronnych kuchniach, w których z łatwością zmieści się całe wyposażenie. Niestety, często przychodzi nam się mierzyć z niewielkimi aneksami, gdzie liczy się każdy centymetr. Jak rozwiązać ten problem? Warto zainwestować w zlewozmywak narożny, który pozwoli w pełni wykorzystać przestrzeń. więcej
