Lifestyle
LIFESTYLE

W jakim kierunku powinna podążać kuchnia?

  • Komentarze

Kuchenna ewolucja

Mat. Comitor

  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja

Rozbudowane interfejsy, sterowanie smartfonem, pełna automatyzacja, ekologia…. Kuchnia smart? Czym właściwie jest i w jakim kierunku powinna podążać? Jak stworzyć strefę kuchenną, która będzie inteligentna, multizadaniowa, a jednocześnie pozostanie prosta w obsłudze i bliska jej użytkownikom?

Wszyscy oczekujemy by gotowanie stało się szybkie, łatwe i komfortowe, a kuchnia zwiększyła swą funkcjonalność i bezobsługowość. Producenci wyposażenia kuchennego wiedzą o tym doskonale i prześcigają się w tworzeniu nowoczesnych rozwiązań. Ale czy technologiczny wyścig zbrojeń domowego wyposażenia zawsze idzie w parze z potrzebami i możliwościami konsumentów?

Innowacja dopasowana do potrzeb

Nowoczesne sprzęty przeznaczone do mieszkania powinny być dostosowane do wszystkich jego domowników i odpowiadać ich realnym potrzebom. Czy potrzebny nam dom naszpikowany gadżetami? Już teraz, na rynku dostępne są kuchnie w całości sterowane za pomocą smartfonów, jednak czytelność menu oraz konieczność dostępu do internetu sprawiają, że ich użyteczność jest co najmniej dyskusyjna. Innowacyjne urządzenia muszą bowiem uwzględniać możliwości różnych grup wiekowych, także dzieci oraz osób starszych, dla których przyswojenie nowych rozwiązań stanowi największe wyzwanie. Nie mogą powodować cyfrowego, czy technologicznego wykluczenia. Dom przyszłości, a w tym kuchnia ma ułatwiać życie wszystkim, a nie powodować nowe ograniczenia. Przyszłością z pewnością jest interfejs głosowy. Wydane na głos polecenie uruchomi piekarnik czy okap, a zadane lodówce pytanie pozwoli ustalić jej zawartość bez otwierania.

Siła w technologii

Najlepsze okazują się proste rozwiązania, które nie wymagają obsługi skomplikowanego oprogramowania, a znacząco usprawnią pracę. Trendy będą wyznaczać firmy, które stawiają na najwyższą jakość, energooszczędność oraz łatwość i komfort użytkowania. Przykładem takiego podejścia jest firma Novy, pionier w dziedzinie nowoczesnej wentylacji, która postawiła sobie za cel wprowadzenie na rynek najcichszych i najbardziej efektywnych okapów. Estetyczne, minimalistyczne modele kryją w środku innowacyjne rozwiązania. Inżynierowie Novy od lat nie ustają w doskonaleniu unikalnej technologii odprowadzania obwodowego, dzięki której ich produkty odznaczają się niestandardową skutecznością.

Inteligentny piekarnik? Powinien zaspokajać indywidualne potrzeby użytkownika. Piece Küppersbusch umożliwiają korzystanie z funkcji specjalnych i programów automatycznych. Ustalamy tylko typ potrawy (mięso, warzywa lub ciasto), wagę, tryb obróbki i gotowe! Na tej podstawie piekarnik sam określa odpowiednią funkcję i czas pieczenia. Ponadto dostosowuje się do naszych indywidualnych przyzwyczajeń, zapamiętując ulubione funkcje i programy. Innowacyjny katalizator Okotherm zadba natomiast o utrzymanie urządzenia w czystości podczas pieczenia. Nowoczesna technologia zapewnia optymalną cyrkulację, dzięki czemu oszczędzamy energię, a powietrze w kuchni pozostaje czyste, ponieważ wydzielane podczas pieczenia opary są wolne od tłuszczu i zapachów.

Powodzeniem będą cieszyć się też urządzenia, które połączą w sobie kilka funkcji i udogodnień, jak baterie z opcją podgrzewania wody czy modele Blanco wyposażone w czujnik sensoryczny, umożliwiający bezdotykowe uruchomienie strumienia wody. 

Do czego służy kuchnia?

Dziś kuchnia to miejsce, w którym – oczywiście – przechowujemy, przetwarzamy, gotujemy i spożywamy posiłki. Jednak jak będzie ona wyglądała już niebawem? Jak twierdzi dziennikarz, obserwator trendów Michał Mazur, kuchnia nadal będzie centrum domowego wszechświata i miejscem spotkań. Na szczęście! Zaś czas poświęcany na przygotowywanie zdrowych potraw od podstaw będzie coraz większą przyjemnością i upragnionym luksusem. 

„Obecnie kuchnia służy głównie do przechowywania jedzenia i przygotowywania posiłków. Ponadto kuchnia jest często domowym centrum segregowania odpadów. Wkrótce zaczniemy interesować się urządzeniami, które umożliwią wytwarzanie części żywności we własnym zakresie w domowej mikroskali, a także energii elektrycznej. Będziemy zwracać też coraz większą uwagę na odpady organiczne i je wykorzystywać, gdyż z wielu z nich można wytwarzać nawóz i odżywiać nimi domowe rośliny. Inteligentne, bezzapachowe kompostowniki powoli wchodzą na rynek. Będziemy coraz mniej wyrzucać jedzenia – to najsilniejszy trend w kuchni” – podsumowuje Michał Mazur.

Kuchnia przyszłości będzie monitorowała ilość przechowywanego jedzenia, a także ułatwiała nam zamawianie zakupów z dostawą do domu – lodówka poinformuje nas o braku mleka, a pralka poprosi o potwierdzenie zamówienia na detergent. Oferta producentów zmierza w stronę internetu rzeczy – poszczególne urządzenia w domu będą na bieżąco wymieniać między sobą informacje, co zwiększy komfort, bezpieczeństwo, a także pozwoli na oszczędność.

Czas odetchnąć

Kolejnym istotnym tematem, który spędza sen z powiek wielu firmom jest oczyszczanie powietrza. W dobie nagłośnienia problemu smogu jest to dość palące zagadnienie. Novy wpisuje się w światowe trendy. Zespół badania rozwoju pracuje już nad nową generacją okapów, które zadbają o jakość powietrza, którym oddychamy. Specjalne sensory poinformują nas o wilgotności, poziomie dwutlenku węgla oraz innych parametrach. Tym samym okapy zwiększą swą funkcjonalność – posłużą nie tylko przy gotowaniu, ale będą dbały o nasze zdrowie na co dzień.

Więcej ciekawych rozwiązań na www.comitor.pl

przeczytaj rowniez
  • Zero Waste od kuchni – poznaj pomysły marki Peka
    Zero Waste od kuchni – poznaj pomysły marki Peka

    Zarówno w Polsce jak i na świecie idea Zero Waste – ograniczania ilości odpadów, a przez to zmniejszania zanieczyszczenia środowiska – zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Rośnie liczba osób żyjących w myśl zasad 5R: odmawiaj (refuse), ograniczaj (reduce), wykorzystaj ponownie (reuse), recyklinguj (recycle), kompostuj (rot). Razem z marką Peka pokazujemy, jak wyposażyć kuchnię w duchu Zero Waste. więcej

  • Trzy sposoby na ponadczasową kuchnię
    Trzy sposoby na ponadczasową kuchnię

    Kuchnia to część domu, która wymaga od nas bardzo dobrego rozplanowania. Z jednej strony oczekujemy w niej sprawdzonych materiałów, o jak najwyższej jakości i odporności na intensywną eksploatację; z drugiej, mamy do czynienia z prawdziwym sercem domu, coraz częściej pełniącym także rolę reprezentacyjną. Na co zwrócić uwagę podczas projektowania, tak by przez długie lata cieszyła właścicieli zarówno swą estetyką, jak i funkcjonalnością? więcej

  • Pomocnicy gotowi na święta
    Pomocnicy gotowi na święta

    Podczas robienia listy świątecznych zakupów poza produktami spożywczymi warto wziąć pod uwagę urządzenia kuchenne, które będą pomocne w przygotowaniach do Bożego Narodzenia i podczas innych wyjątkowych okazji. Kiedy podstawowy piekarnik nie nadąża  za naszą kreatywnością i ilością dań na świąteczny stół, w roli pomocników sprawdzą się nowoczesne urządzenia Blanco, Novy i Küppersbusch z oferty Comitor. więcej

  • Nowe wzory konglomeratów kwarcowych
    Nowe wzory konglomeratów kwarcowych

    Kolekcję konglomeratów kwarcowych Silestone Eternal powiększono właśnie się o dwa nowe wzory. Eternal Noir i Silken Pearl zostały stworzone w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie teksturami przypominającymi marmur. Ponadczasowa naturalna piękność tego kamienia przyczyniła się do jego ogromnego sukcesu w zastosowaniu przy projektowaniu wnętrz – znajdziemy go na całym świecie na najbardziej prestiżowych wystawach poświęconych architekturze, dekorowaniu i projektowaniu. więcej

Data publikacji: 18.04.2018 15:46
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.