Lifestyle
LIFESTYLE

W jakim kierunku powinna podążać kuchnia?

  • Komentarze

Kuchenna ewolucja

Mat. Comitor

  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja

Rozbudowane interfejsy, sterowanie smartfonem, pełna automatyzacja, ekologia…. Kuchnia smart? Czym właściwie jest i w jakim kierunku powinna podążać? Jak stworzyć strefę kuchenną, która będzie inteligentna, multizadaniowa, a jednocześnie pozostanie prosta w obsłudze i bliska jej użytkownikom?

Wszyscy oczekujemy by gotowanie stało się szybkie, łatwe i komfortowe, a kuchnia zwiększyła swą funkcjonalność i bezobsługowość. Producenci wyposażenia kuchennego wiedzą o tym doskonale i prześcigają się w tworzeniu nowoczesnych rozwiązań. Ale czy technologiczny wyścig zbrojeń domowego wyposażenia zawsze idzie w parze z potrzebami i możliwościami konsumentów?

Innowacja dopasowana do potrzeb

Nowoczesne sprzęty przeznaczone do mieszkania powinny być dostosowane do wszystkich jego domowników i odpowiadać ich realnym potrzebom. Czy potrzebny nam dom naszpikowany gadżetami? Już teraz, na rynku dostępne są kuchnie w całości sterowane za pomocą smartfonów, jednak czytelność menu oraz konieczność dostępu do internetu sprawiają, że ich użyteczność jest co najmniej dyskusyjna. Innowacyjne urządzenia muszą bowiem uwzględniać możliwości różnych grup wiekowych, także dzieci oraz osób starszych, dla których przyswojenie nowych rozwiązań stanowi największe wyzwanie. Nie mogą powodować cyfrowego, czy technologicznego wykluczenia. Dom przyszłości, a w tym kuchnia ma ułatwiać życie wszystkim, a nie powodować nowe ograniczenia. Przyszłością z pewnością jest interfejs głosowy. Wydane na głos polecenie uruchomi piekarnik czy okap, a zadane lodówce pytanie pozwoli ustalić jej zawartość bez otwierania.

Siła w technologii

Najlepsze okazują się proste rozwiązania, które nie wymagają obsługi skomplikowanego oprogramowania, a znacząco usprawnią pracę. Trendy będą wyznaczać firmy, które stawiają na najwyższą jakość, energooszczędność oraz łatwość i komfort użytkowania. Przykładem takiego podejścia jest firma Novy, pionier w dziedzinie nowoczesnej wentylacji, która postawiła sobie za cel wprowadzenie na rynek najcichszych i najbardziej efektywnych okapów. Estetyczne, minimalistyczne modele kryją w środku innowacyjne rozwiązania. Inżynierowie Novy od lat nie ustają w doskonaleniu unikalnej technologii odprowadzania obwodowego, dzięki której ich produkty odznaczają się niestandardową skutecznością.

Inteligentny piekarnik? Powinien zaspokajać indywidualne potrzeby użytkownika. Piece Küppersbusch umożliwiają korzystanie z funkcji specjalnych i programów automatycznych. Ustalamy tylko typ potrawy (mięso, warzywa lub ciasto), wagę, tryb obróbki i gotowe! Na tej podstawie piekarnik sam określa odpowiednią funkcję i czas pieczenia. Ponadto dostosowuje się do naszych indywidualnych przyzwyczajeń, zapamiętując ulubione funkcje i programy. Innowacyjny katalizator Okotherm zadba natomiast o utrzymanie urządzenia w czystości podczas pieczenia. Nowoczesna technologia zapewnia optymalną cyrkulację, dzięki czemu oszczędzamy energię, a powietrze w kuchni pozostaje czyste, ponieważ wydzielane podczas pieczenia opary są wolne od tłuszczu i zapachów.

Powodzeniem będą cieszyć się też urządzenia, które połączą w sobie kilka funkcji i udogodnień, jak baterie z opcją podgrzewania wody czy modele Blanco wyposażone w czujnik sensoryczny, umożliwiający bezdotykowe uruchomienie strumienia wody. 

Do czego służy kuchnia?

Dziś kuchnia to miejsce, w którym – oczywiście – przechowujemy, przetwarzamy, gotujemy i spożywamy posiłki. Jednak jak będzie ona wyglądała już niebawem? Jak twierdzi dziennikarz, obserwator trendów Michał Mazur, kuchnia nadal będzie centrum domowego wszechświata i miejscem spotkań. Na szczęście! Zaś czas poświęcany na przygotowywanie zdrowych potraw od podstaw będzie coraz większą przyjemnością i upragnionym luksusem. 

„Obecnie kuchnia służy głównie do przechowywania jedzenia i przygotowywania posiłków. Ponadto kuchnia jest często domowym centrum segregowania odpadów. Wkrótce zaczniemy interesować się urządzeniami, które umożliwią wytwarzanie części żywności we własnym zakresie w domowej mikroskali, a także energii elektrycznej. Będziemy zwracać też coraz większą uwagę na odpady organiczne i je wykorzystywać, gdyż z wielu z nich można wytwarzać nawóz i odżywiać nimi domowe rośliny. Inteligentne, bezzapachowe kompostowniki powoli wchodzą na rynek. Będziemy coraz mniej wyrzucać jedzenia – to najsilniejszy trend w kuchni” – podsumowuje Michał Mazur.

Kuchnia przyszłości będzie monitorowała ilość przechowywanego jedzenia, a także ułatwiała nam zamawianie zakupów z dostawą do domu – lodówka poinformuje nas o braku mleka, a pralka poprosi o potwierdzenie zamówienia na detergent. Oferta producentów zmierza w stronę internetu rzeczy – poszczególne urządzenia w domu będą na bieżąco wymieniać między sobą informacje, co zwiększy komfort, bezpieczeństwo, a także pozwoli na oszczędność.

Czas odetchnąć

Kolejnym istotnym tematem, który spędza sen z powiek wielu firmom jest oczyszczanie powietrza. W dobie nagłośnienia problemu smogu jest to dość palące zagadnienie. Novy wpisuje się w światowe trendy. Zespół badania rozwoju pracuje już nad nową generacją okapów, które zadbają o jakość powietrza, którym oddychamy. Specjalne sensory poinformują nas o wilgotności, poziomie dwutlenku węgla oraz innych parametrach. Tym samym okapy zwiększą swą funkcjonalność – posłużą nie tylko przy gotowaniu, ale będą dbały o nasze zdrowie na co dzień.

Więcej ciekawych rozwiązań na www.comitor.pl

przeczytaj rowniez
  • Cztery złote zasady ręcznego zmywania
    Cztery złote zasady ręcznego zmywania

    Wiele osób uważa zmywanie naczyń za męczące zadanie. Na szczęście zmywarki są obecnie standardowym wyposażeniem w prawie każdej nowoczesnej kuchni. Dzięki niskiemu zużyciu wody i energii urządzenia te są ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Stanowią idealną pomoc i ułatwiają nam wszystkim sprzątanie po gotowaniu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko można dobrze i dokładnie umyć w zmywarce. więcej

  • Gotowanie się zmienia
    Gotowanie się zmienia

    W dobie dbałości o aspekty ekologiczne rezygnujemy z najtańszych, awaryjnych, mało wydajnych baterii, czy okapów i zwracamy coraz większą uwagę na sprzęt klasy premium. Nasze wymagania, poziom wiedzy oraz odpowiedzialność rosną i wpływają na decyzje o zakupie droższego, ale niezawodnego wyposażenia. Zdaliśmy sobie sprawę, że urządzenia AGD wykorzystujące inteligentne rozwiązania, dobrze zaprojektowane i trwałe, przynoszą korzyść nie tylko nam i naszej kuchni. więcej

  • 6 powodów dla których warto kupić zlewozmywak ceramiczny
    6 powodów dla których warto kupić zlewozmywak ceramiczny

    Nowoczesne zlewozmywaki to prawdziwi specjaliści od mokrej roboty. Modele wykonane z ceramiki ze względu na swój uniwersalny charakter pasują do wielu aranżacji i doskonale korespondują z pozostałymi sprzętami kuchennymi. Stworzone z ogniotrwałej glinki lub kamionki propozycje Blanco wyróżniają się elegancją oraz niezwykłą wytrzymałością. Są odporne na zarysowania i plamy, uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Co więcej, wnoszą do kuchni atmosferę klasy i elegancji, pięknie odbijając światło i nadając kuchni szlachetnego wyglądu. więcej

  • Nowoczesna kuchnia – poznaj sprawdzone pomysły projektantki
    Nowoczesna kuchnia – poznaj sprawdzone pomysły projektantki

    Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na nowoczesną kuchnię. Choć może ona mieć wiele różnych oblicz, jest coś, co łączy je wszystkie: nienaganna prezencja i wygoda w użytkowaniu na co dzień. Projekt nowoczesnej kuchni zawsze uwzględnia indywidualne oczekiwania i potrzeby domowników. O kuchniach „szytych na miarę” opowiada Magdalena Miśkiewicz, właścicielka pracowni Miśkiewicz Design.   więcej

Data publikacji: 18.04.2018 15:46
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.