Lifestyle
LIFESTYLE

W jakim kierunku powinna podążać kuchnia?

  • Komentarze

Kuchenna ewolucja

Mat. Comitor

  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja
  • Kuchenna ewolucja

Rozbudowane interfejsy, sterowanie smartfonem, pełna automatyzacja, ekologia…. Kuchnia smart? Czym właściwie jest i w jakim kierunku powinna podążać? Jak stworzyć strefę kuchenną, która będzie inteligentna, multizadaniowa, a jednocześnie pozostanie prosta w obsłudze i bliska jej użytkownikom?

Wszyscy oczekujemy by gotowanie stało się szybkie, łatwe i komfortowe, a kuchnia zwiększyła swą funkcjonalność i bezobsługowość. Producenci wyposażenia kuchennego wiedzą o tym doskonale i prześcigają się w tworzeniu nowoczesnych rozwiązań. Ale czy technologiczny wyścig zbrojeń domowego wyposażenia zawsze idzie w parze z potrzebami i możliwościami konsumentów?

Innowacja dopasowana do potrzeb

Nowoczesne sprzęty przeznaczone do mieszkania powinny być dostosowane do wszystkich jego domowników i odpowiadać ich realnym potrzebom. Czy potrzebny nam dom naszpikowany gadżetami? Już teraz, na rynku dostępne są kuchnie w całości sterowane za pomocą smartfonów, jednak czytelność menu oraz konieczność dostępu do internetu sprawiają, że ich użyteczność jest co najmniej dyskusyjna. Innowacyjne urządzenia muszą bowiem uwzględniać możliwości różnych grup wiekowych, także dzieci oraz osób starszych, dla których przyswojenie nowych rozwiązań stanowi największe wyzwanie. Nie mogą powodować cyfrowego, czy technologicznego wykluczenia. Dom przyszłości, a w tym kuchnia ma ułatwiać życie wszystkim, a nie powodować nowe ograniczenia. Przyszłością z pewnością jest interfejs głosowy. Wydane na głos polecenie uruchomi piekarnik czy okap, a zadane lodówce pytanie pozwoli ustalić jej zawartość bez otwierania.

Siła w technologii

Najlepsze okazują się proste rozwiązania, które nie wymagają obsługi skomplikowanego oprogramowania, a znacząco usprawnią pracę. Trendy będą wyznaczać firmy, które stawiają na najwyższą jakość, energooszczędność oraz łatwość i komfort użytkowania. Przykładem takiego podejścia jest firma Novy, pionier w dziedzinie nowoczesnej wentylacji, która postawiła sobie za cel wprowadzenie na rynek najcichszych i najbardziej efektywnych okapów. Estetyczne, minimalistyczne modele kryją w środku innowacyjne rozwiązania. Inżynierowie Novy od lat nie ustają w doskonaleniu unikalnej technologii odprowadzania obwodowego, dzięki której ich produkty odznaczają się niestandardową skutecznością.

Inteligentny piekarnik? Powinien zaspokajać indywidualne potrzeby użytkownika. Piece Küppersbusch umożliwiają korzystanie z funkcji specjalnych i programów automatycznych. Ustalamy tylko typ potrawy (mięso, warzywa lub ciasto), wagę, tryb obróbki i gotowe! Na tej podstawie piekarnik sam określa odpowiednią funkcję i czas pieczenia. Ponadto dostosowuje się do naszych indywidualnych przyzwyczajeń, zapamiętując ulubione funkcje i programy. Innowacyjny katalizator Okotherm zadba natomiast o utrzymanie urządzenia w czystości podczas pieczenia. Nowoczesna technologia zapewnia optymalną cyrkulację, dzięki czemu oszczędzamy energię, a powietrze w kuchni pozostaje czyste, ponieważ wydzielane podczas pieczenia opary są wolne od tłuszczu i zapachów.

Powodzeniem będą cieszyć się też urządzenia, które połączą w sobie kilka funkcji i udogodnień, jak baterie z opcją podgrzewania wody czy modele Blanco wyposażone w czujnik sensoryczny, umożliwiający bezdotykowe uruchomienie strumienia wody. 

Do czego służy kuchnia?

Dziś kuchnia to miejsce, w którym – oczywiście – przechowujemy, przetwarzamy, gotujemy i spożywamy posiłki. Jednak jak będzie ona wyglądała już niebawem? Jak twierdzi dziennikarz, obserwator trendów Michał Mazur, kuchnia nadal będzie centrum domowego wszechświata i miejscem spotkań. Na szczęście! Zaś czas poświęcany na przygotowywanie zdrowych potraw od podstaw będzie coraz większą przyjemnością i upragnionym luksusem. 

„Obecnie kuchnia służy głównie do przechowywania jedzenia i przygotowywania posiłków. Ponadto kuchnia jest często domowym centrum segregowania odpadów. Wkrótce zaczniemy interesować się urządzeniami, które umożliwią wytwarzanie części żywności we własnym zakresie w domowej mikroskali, a także energii elektrycznej. Będziemy zwracać też coraz większą uwagę na odpady organiczne i je wykorzystywać, gdyż z wielu z nich można wytwarzać nawóz i odżywiać nimi domowe rośliny. Inteligentne, bezzapachowe kompostowniki powoli wchodzą na rynek. Będziemy coraz mniej wyrzucać jedzenia – to najsilniejszy trend w kuchni” – podsumowuje Michał Mazur.

Kuchnia przyszłości będzie monitorowała ilość przechowywanego jedzenia, a także ułatwiała nam zamawianie zakupów z dostawą do domu – lodówka poinformuje nas o braku mleka, a pralka poprosi o potwierdzenie zamówienia na detergent. Oferta producentów zmierza w stronę internetu rzeczy – poszczególne urządzenia w domu będą na bieżąco wymieniać między sobą informacje, co zwiększy komfort, bezpieczeństwo, a także pozwoli na oszczędność.

Czas odetchnąć

Kolejnym istotnym tematem, który spędza sen z powiek wielu firmom jest oczyszczanie powietrza. W dobie nagłośnienia problemu smogu jest to dość palące zagadnienie. Novy wpisuje się w światowe trendy. Zespół badania rozwoju pracuje już nad nową generacją okapów, które zadbają o jakość powietrza, którym oddychamy. Specjalne sensory poinformują nas o wilgotności, poziomie dwutlenku węgla oraz innych parametrach. Tym samym okapy zwiększą swą funkcjonalność – posłużą nie tylko przy gotowaniu, ale będą dbały o nasze zdrowie na co dzień.

Więcej ciekawych rozwiązań na www.comitor.pl

przeczytaj rowniez
  • Modna czerń w kuchni. Nowości od Blanco
    Modna czerń w kuchni. Nowości od Blanco

    Za pośrednictwem firmy Comitor, już wkrótce, w Polsce dostępne będą nowe produkty niemieckiej marki Blanco. W ofercie pojawią się dwie czarne baterie o matowym wykończeniu oraz dozownik do płynów w tym samym kolorze. To odpowiedź na aktualne trendy w projektowaniu kuchni. więcej

  • SieMatic SLX Pure – jakość, która zobowiązuje
    SieMatic SLX Pure – jakość, która zobowiązuje

    SieMatic od dziesięcioleci jest synonimem ponadczasowej elegancji wnętrz kuchennych. W swoim jubileuszowym, 90. roku istnienia, marka nie ustaje w pokazywaniu nowych standardów. Do inspirujących i nie podlegających krótkoterminowym trendom kolekcji Urban, Classic i Pure, dołącza właśnie nowa linia SLX Pure, tworząca intrygujące tło dla kulinarnych eksperymentów. więcej

  • Zlewozmywak do trudnych przestrzeni
    Zlewozmywak do trudnych przestrzeni

    Małe albo wąskie kuchnie to częsty przypadek nie tylko w starym, ale także i w nowoczesnym budownictwie. Zaaranżowanie tego typu przestrzeni bywa trudne, jednak naprzeciw problemom wychodzi wiele sprytnych rozwiązań. więcej

  • Historia kuchni
    Historia kuchni

    W latach dwudziestych ubiegłego wieku w kuchni, podobnie jak na statku, czy w kolei, starano się zaoszczędzić jak najwięcej przestrzeni. Poza tym miało to być pomieszczenie sterylnie czyste, ograniczone jedynie do funkcji przygotowywania posiłków. Jak zapewnia Magdalena Wrońska – Shohag, wiceprezes zarządu Comitor: „Obecnie kuchnia to przede wszystkim miejsce spotkań, a gotowanie stanowi czynność, która urosła do rangi przyjemności. Spędzamy w ten sposób czas wolny wraz z rodziną lub przyjaciółmi”. więcej

Data publikacji: 18.04.2018 15:46
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.