Rozmowy o architekturze
ROZMOWY O ARCHITEKTURZE

Polska wystawa Art Food 2014 (Londyn i Nowy Jork). Warsztaty dla projektantów wzornictwa na ASP

  • Komentarze

Rzeźba? Makieta bryły architektonicznej? Nic z tych rzeczy. Zdjęcie przedstawia zestaw naczyń projektu Aldana Ferrera Garcia powstały na warsztatach Art Food 2014

Rzeźba? Makieta bryły architektonicznej? Nic z tych rzeczy. Zdjęcie przedstawia zestaw naczyń projektu Aldana Ferrera Garcia powstały na warsztatach Art Food 2014

  • A tak można podać pomidory - Warsztaty Art Food 2014 autor: Aldana Ferrer Garcia
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Adri Kelly
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Adri Kelly
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Joana Cartaxo
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Karolina Bednorz
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Marta Dachowska
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Nadine Foik
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Patrycja Śliwińska
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Sukyung Lee
  • Warsztaty Art Food 2014 - autor naczynia: Teresa Milewicz

Art Food jest wyjątkowym projektem edukacyjnym umożliwiającym realizację wyjątkowych pomysłów studentów wzornictwa z ASP. Poprzez wymianę inspiracji oraz doświadczeń designerzy przez trzy tygodnie współpracują z sobą na warsztatach dla projektantów w Ćmielów Design Studio, tworząc nowoczesne wzornictwo z porcelany. Powstałe naczynia mają podkreślać smak, zapach i fakturę jedzenia

Smakowite wzornictwo – porcelanowe pomysły studentów ASP

Podczas warsztatów dla projektantów w Ćmielów Design Studio studenci trzech uczelni wzornictwa: wrocławskiego ASP, londyńskiego University of the Arts oraz Pratt Institute z Nowego Jorku tworzą naczynia inspirowane formą i strukturą jedzenia. Młodzi designerzy przez cały czas pracują pod czujnym okiem doświadczonych projektantów. Wernisaż wystawy powstałych na warsztatach projektów będzie można oglądać Od 11.09 w Londynie. W październikiu naczynia powędrują do Nowego Jorku.

Art Food 2014 to projekt edukacyjny organizowany przez Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. we współpracy z Instytutem Adama Mickiewicza w Warszawie. Podczas spotkań studenci wraz z dyrektorem drtystycznym ĆDS i liderem projektu – Markiem Cecułą tworzą porcelanowe naczynia.

Przedmioty te podkreślają walory jedzenia poprzez swoją formę i charakter. Celem jest zaakcentowanie faktury, koloru i kształtu jedzenia. To własnie jedzenie jest inspiracją dla artystów. Efekty pracy studentów są zaskakujące. Wśród nich znalazły się naczynia o organicznych kształtach, a nawet ożywione animacją! Oto kilka z nich:
 
Alldana Ferrer Garzia, Pratt Institute (NYC) Topography
Projekt Topography inspirowany jest topograficznymi liniami mapy. Jest to zestaw talerzy, które wyjątkowo prezentują się zarówno jako grupa – ustawione jeden na drugim, jak również stojąc obok siebie. Pozwala to na eksponowanie jedzenia na różnych płaszczyznach i wysokościach.

Patrycja Śliwińska, Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta, (Wrocław) Drop
Naczynie jest równie ważne co podawane na nim danie. Krajobraz stołu musi współgrać wizualnie ze smakami i aromatami. Właśnie z tej myśli narodził się pomysł na projekt Drop. Jest to zestaw owalnych, porcelanowych naczyń ze strukturą żłobień stworzony do podawania jedzenia o różnych konsystencjach, barwach i formach.

Adri Kelly, University of the Arts (London) Motion
Projekt Motion powstał z inspiracji dzieleniem się posiłkiem oraz kształtem owocu granatu, który składa się z maleńkich cząstek - nasion. Podobnie, jak owoce, tak i naczynia z linii Motion mogą być rozdzielane i łączone podkreślając wagę i przyjemność wspólnego posiłku. Porcelanowa układanka poszczególnych naczyń współgra z sobą i umożliwia złączanie i rozdzielanie . To pozwala na duże możliwości serwowania i aranżowania podawanego jedzenia.

Świeżość spojrzenia oraz lekkość komponowania produktów wzorniczych z produktami kulinarnymi można zobaczyć w prezentowanych na wystawie projektach. – Poziom tegorocznej edycji Art Food jest dla nas satysfakcjonujący . Wyróżniają się oczywiście projekty o wysokiej dojrzałości wzorniczej, niezwykle przemyślane i świetnie współgrające z eksponowanymi na nich produktami żywnościowymi, co zresztą jest jednym z celów realizowanego przez nas projektu. Warto zwrócić uwagę na wysoki poziom prac polskich projektantów. To świetnie rokuje dla przyszłości rodzimej ceramiki – komentuje Marek Cecuła, lider projektu.

Blog projektu: www.artfoodproject.wordpress.com

   

Milena Glinojecka


przeczytaj rowniez
Data publikacji: 19.09.2014 12:59
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.