Wnętrza
WNĘTRZA

Apartament w Gdańsku. Luksusowa kamienica

  • Komentarze

Apartament w Gdańsku. Mosiądz i marmur

Salon połączony z kuchnią, aranżacja wnętrza salonu w Gdańsku

Fot: Ideograf, materiały prasowe
  • Apartament w Gdańsku. Mosiądz i marmur
  • Salon apartamentu w Gdańsku, projekt aranżacji wnętrz Ideograf
  • Gdański Neptun w łazience
  • Sypialnai w gdańskim apartamencie
  • Wejście - szklane tafle. Architektura wnetrz apartamentu

Projekt aranżacji wnętrza przygotowany w pracowni Ideograf to współczesna interpretacja luksusowego mieszkania w kamienicy. Kamień, metal, szkło, a do tego garść nawiązań do lokalnej tradycji

Luksusu nie trzeba się bać

Założona przez Paulinę Czurak pracownia architektoniczna Ideograf zaprojektowała apartament dla klienta ceniącego luksus, wnętrza wykończone tradycyjnymi materiałami. W apartamencie nie brak odniesień do historii Gdańska. Niektóre z nich są widoczne na pierwszy rzut oka. W łazience wyeksponowana ma być sylweta Neptuna z fontanny uznawanej za jeden z symboli miasta. Nieco mniej rzuca się w oczy reliefowe wyobrażenie dmącego w trąbę anioła zaczerpnięte z obrazu Hansa Memlinga Sąd Ostateczny. Więcej uwagi trzeba, by skojarzyć motyw zdobiący marmurową posadzkę z siecią żeber na sklepieniu kościoła Mariackiego w Gdańsku. Wzór to przekształcony wycinek sklepienia kryształowego. Projektanci wspominają też kolejne źródła inspiracji, choć w ich przypadku związek z miejscem jest raczej luźny. Fakt, biały marmurowy kominek można zobaczyć w miejskim ratuszu, ale dekoracyjny kamień był stosowany jak Europa długa i szeroka.

Architektura wnętrz w Gdańsku

Projektantom udało się juchwycić nastrój mieszczańskich wnętrz – kosztownie wyposażonych, dość ostentacyjnych, nieco mrocznych. Taki jest projekt osiemdziesięciometrowego apartamentu w jednej z gdyńskich kamienic. We wnętrzu marmur ma sąsiadować ze spatynowanymi lustrami, polerowanym mosiądzem i lśniącym szkłem. Na podłodze ma być ułożony klasyczny dębowy parkiet podzielony na kwadratowe pola. Przy oknach zawisnąć mają ciężkie story.  
Z wnętrza usunięto zbyt współcześnie wyglądające dodatki. Telewizor ma być schowany pod jednym ze ściennych paneli. Kuchenną zabudowę ukryto pod rzędem prostokątnych drzwiczek, a konieczne wyposażenie jak bateria zlewają się kolorystycznie ze ścianą. Całe wnętrze ma reprezentacyjny charakter.
Ukończony w 2016 roku projekt jest przeznaczony do realizacji, planowany termin zakończenia prac to wiosna 2017.

przeczytaj rowniez
Autor: KZ
Zdjęcia: Ideograf, materiały prasowe
Data publikacji: 28.11.2016 15:52
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.