Wnętrza
WNĘTRZA
Biuro w ogrodowym pawilonie

Architektura wnętrz: biuro w ogrodowym pawilonie? Niezwykły projekt Shoffice w Londynie

  • Komentarze

rchitektura wnętrz: biuro w ogrodowym pawilonie? Niezwykły projekt Shoffice w Londynie

Założeniem projektu było stworzenie niewielkiej przestrzeni biurowej, która swoją formą wkomponuje się w ogród.

Fot: materiały prasowe
  • architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects/architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects (2)
  • architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects/architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects (3)
  • architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects/architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects (4)
  • architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects/architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects (5)
  • architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects/architektura-przestrzenie-biurowe-sfoffice-platform-5-architects(1)

Architektura wnętrz. Architekci z biura Platform 5 Architects przy współpracy z inżynierami z firmy Morph Structures oraz grupą projektantów z Millimetre stworzyli niewielkie biuro w kształcie falistej rzeźby mieszczące się w ogrodowym pawilonie. Założeniem było stworzenie niewielkiej przestrzeni biurowej, która swoją formą wkomponuje się w ogród.

Architektura wnętrz. Powstałe Shoffice to pawilon ogrodowy, który został przerobiony na niewielką przestrzeń biurową. Budowlę zlokalizowano na tyłach domku szeregowego z lat 50. w dzielnicy St. John's Wood w Londynie.

Shoffice – biuro w drewnianej muszli

Przeszklona bryła w kształcie muszli, podobnie jak jej architektura wnętrza, została wykonana z białego dębu amerykańskiego. Znalazł on tutaj zastosowanie ze względu na swoją gładką strukturę oraz wytrzymałość. Zewnętrzna okładzina pawilonu nie została pokryta żadnym środkiem zabezpieczającym, co w przyszłości poskutkuje zmianą jasnobrązowej barwy drewna na kolor srebro-szary. Drewno wykorzystane wewnątrz poddano zabiegowi olejowania. Nadanie budowli spiralnej formy było możliwe dzięki zastosowaniu cienkich płyt drewna poddanych obróbce hydrotermicznej.

Na wyposażenie architektury wnętrza Shoffice składa się biurko wykonane ze sklejki w laminacie z białego dębu amerykańskiego, a także wnęka z półkami do przechowywania dokumentów. Front budowli został zagospodarowany na  niewielki drewniany taras. Oświetlenie pomieszczenia struktury dziennym światłem jest możliwe dzięki zastosowaniu okien dachowych.

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.