Wnętrza
WNĘTRZA

Architektura wnętrz biurowca na wodzie. BARGEWORK®

  • Komentarze

I nagroda w konkursie architektonicznym BARGEWORK, maj 2015

I nagroda w konkursie architektonicznym na wnętrze pływającego biurowca. Autorki: I.Kisielewska, J.Lenart. Materiały prasowe Fundacji BARGEWORK

Fot: I.Kisielewska, J.Lenart
  • I nagroda w konkursie architektonicznym BARGEWORK, maj 2015
  • Architektura wnętrz pływającego biurowca, wyróżnienie
  • Wyróżnienie równorzędne w konkursie architektonicznym BARGEWORK, maj 2015
  • Druga edycja BARGEWORK - wyróżnienie, K.Gryglak
  • Konkurs architektoniczny BARGEWORK. Wyrożnienie. Autor: J.Chojna

Domy na wodzie wciąż są  w Polsce rzadkością, tymczasem na konkurs architektoniczny BARGEWORK® wpłynęło niemal sto projektów architektury wnętrz dla pływających biurowców

BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE

W pierwszej edycji konkursu architektonicznego BARGEWORK® uczestnicy mieli za zadanie zaprojektować bryłę pływającego biurowca. W edycji drugiej, rozstrzygniętej w maju 2015, oceniana była architektura wnętrz takich nietypowych „domów na wodzie”.
Zadanie konkursowe polegało na zaprojektowaniu wnętrza pierwszego w Polsce biurowca w całości usytuowanego na wodzie. Spośród prawie stu prac jury wybrało zwycięski projekt, przyznało także cztery wyróżnienia finansowe oraz dwadzieścia wyróżnień specjalnych.

Pierwszą nagrodę otrzymał zespół dwóch projektantek z Krakowa, Joanny Lenart i Izabeli Kisielewskiej. Zaaranżowane w pływającym budynku biuro ma być jasne i przestronne. Przeszklone ściany otwierają się na rzekę i nabrzeża, wyposażenie jest optycznie lekkie. W strefie wspólnej mają się pojawić krzesła z przezroczystego tworzywa i polerowanej stali. Towarzyszą czarnym stolikom na pojedynczej nóżce – kropli. Przy stanowiskach roboczych meble są biało – zielone. Biel sufitów sąsiaduje z podłogami w kolorze jasnego drewna. W łazience białe kafelki zestawiono z wzorem z „wirujących”, wielobarwnych trójkątów. Kolorowy wzór spływa ze ścian na podłogę.
Drewno, nawiązanie do architektury okrętowej, dominuje we wnętrzu salki konferencyjnej. Wzór z ułożonych horyzontalnie listew zajmuje podłogę i dłuższe ściany wnętrza. 
Proces projektowy trwał ok. 2 miesiące – to żyło, ewoluowało, poszukiwałyśmy inspiracji. Chciałyśmy, żeby wszystko wyglądało harmonijnie, a przez to przyjemnie się tam pracowało. Wyobrażając sobie osobę siedzącą przy biurku, postanowiłyśmy stronić od nudnych, tradycyjnych układów popularnych w polskich biurach – opisuje prace Izabela Kisielewska.

Jury przyznało nie dwa, jak wskazywał regulamin, ale cztery wyróżnienia po 1000 zł. Pierwsze z nich otrzymali Małgorzata Szydło i Mateusz Szydło. W ich projekcie sercem biura i dominującą we wnetrzu przestrzenią stała się strefa relaksu. Założenie może niezbyt realistyczne, ale efektowne. Kto nie chciałby wypoczywać?

Drugie z równorzędnych wyróżnień trafiło do Moniki Kality i Karola Skowerskiego. Projektanci starali się jak najlepiej połączyć architekturę wnętrz z otoczeniem, eksponując nietypowy charakter pływającego budynku.
Inspiracją dla naszego projektu była bryła, która zwyciężyła w pierwszej edycji. Skojarzyliśmy go z koronami drzew w lesie, dlatego stwierdziliśmy, że strefa rekreacji będzie biegła wzdłuż całego budynku. Wydzielają ją swobodnie rozmieszczone drewniane słupki. Pozwala to czuć się tak, jakbyśmy byli  w lesie – podkreśla Monika Kalita.

Do prac nagrodzonych w pierwszej edycji nawiązał też laureat kolejnego wyróżnienia, Krzysztof Gryglak. Autor projektu podkreślił część wejściową, dając jej większą wysokość. Dzięki temu można z niej obserwować inne pomieszczenia pływającego biura.

Białe bryły i elementy z jasnego drewna dominują także w czwartej z nagrodzonych prac, przygotowanej przez Jakuba Chojnę.
W konkursie architektonicznym BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE brali udział projektanci i studenci architektury, a organizatorzy konkursu zachęcali do zaprojektowania wnętrza nowoczesnego i nietypowego, sprzyjającego twórczości.

przeczytaj rowniez
Autor: Opracował K.Z.
Zdjęcia: I.Kisielewska, J.Lenart, M. Szydło, M. Szydło, materiały prasowe BARGEWORK, M.Kalita, K.Skowerski, K. Grylak, J. Chojna
Data publikacji: 26.05.2015 10:27
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.