Wnętrza
WNĘTRZA

Architektura wnętrz po chińsku

  • Komentarze

Architektura wnętrz penthouse w Syczuanie

Jedno z pomieszczeń British Ville Penthouse w syczuańskim drapaczu chmur

Fot: Percept Design, materiały A'Design Competition
  • Architektura wnętrz penthouse w Syczuanie
  • Pomieszczenia w apartamencie British Ville Penthouse
  • Najwyższe pomieszczenie w penthouse

Penthouse o powierzchni 660 metrów w Chengdu projektanci z Percept Design urządzili tak, by podkreślić wrażenie luksusu  

Chińczycy coraz bardziej się bogacą, a liczba milionerów w Kraju Środka przekroczyła już milion osób. To z kolei oznacza wielki zbyt na towary luksusowe. Zwłaszcza, że chińscy biznesmeni najwyrażneij dalecy są od minimalizmu czy fałszywej skromności. Przeciwnie, wielu z nich lubi eksponować swoją zamożność. Samochód, drogi zegarek czy inne gadżety są z pewnością mile widziane, ale wrażenie można zrobić luksusowym apartamentem.

Właśnie taki pokazowo-luksusowy charakter ma British Ville Penthouse w Chengdu, w prowincji Syczuan. Projekt przygotowawało biuro Percept Design (Perceptron Design Group). Trzypoziomowy apartament o nieco pretensjonalnej nazwie mieści wszystko, czym mógłby chcieć się pochwalić właściciel. Na powierzchni 660 m kw zmieściły się między innymi siłownia, biblioteczka, pokój do sączenia czerwonego wina, bar oraz basen. Główny salon to wysokie pomieszczenie, łączące wszystkie kondygnacje.

Także inne pomieszczenia trudno uznać za niskie, zwłaszcza, że sufity wyłożone zostały lustrzanymi taflami, podwyższającymi optycznie wnętrze.  Mocno obrobione fotografie udostępnione przez projektantow pokazują wnętrze pełne lśniących materiałów: szkła, patynowanego metalu, gładkich skór. Połyskliwe materie utrzymane są w srebrzysto-brązowej palecie. Śmiało zderzone zostały najróżbniejsze tekstury i faktury, międzi innymi tygrysie pasy, nieregularne przecierki, organiczne plamy. Do tego rysunek słojów drewna i rozmaite powierzchnie metalowych dodatków. Przy wejściu znajduje się recepcja, na najniższym poziomie ulokowano także część przeznaczoną na potrzeby gości i służącą do organizacji przyjęć. Prywatna przestrzeń usytuowana jest wyżej.   

Apartament został nagrodzony w poprzedniej edycji konkursu A'Design Competition.  

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.