Wnętrza
WNĘTRZA
Industrialna architektura wnętrza dawnej fabryki Elwro zamieniona na szkołę

Architektura wnętrz. Szkoła jak wielki loft. Zobacz nowoczesne wnętrze uczelni we Wrocławiu

  • Komentarze

Architektura wnętrz szkoły jak wielki loft. Zobacz nowoczesne wnętrze uczelni we Wrocławiu
Fot: Pracownia Projektowa - Mariusz Wrzeszcz
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0036m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0048m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0053m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0058m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0069m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0082m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0088m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0096m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0101m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0111m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0132m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0134m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0138m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0140m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0143m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_0160m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2755m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2763m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2765m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2771m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2781m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2782m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2789m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2790m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2799m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2801m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2805m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2815m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2817m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2822m.jpg
  • swps-wroclaw-mariusz-wrzeszcz/_MG_2825m.jpg

Architektura wnętrz szkolnych - szczególnie w Polsce – rzadko kryje ciekawe architektoniczne rozwiązania. Inaczej jest jednak w nowoczesnym wnętrzu wrocławskiej siedziby Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Industrialna architektura wnętrza dawnej fabryki Elwro zyskała nowe oblicze. Teraz studenci zgłębiają wiedzę w przestrzeni przypominającej wielki loft.

Architektura wnętrz typu loft choć bardzo poszukiwana w Polsce nie jest spotykana często. Tym bardziej intryguje fakt, że we Wrocławiu w nowoczesnym wnętrzu loft uczą się studenci Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Za projekt rewitalizacji i przebudowy wnętrza odpowiedzialna jest Pracownia Projektowa – Mariusz Wrzeszcz w Poznania.

W betonowej hali z lat 50. zeszłego wieku znajdującej się przy ul. Ostrowskiego we Wrocławiu wcześniej działała fabryka komputerów Elwro. Podczas remontu na potrzeby szkoły budynek został częściowo rozebrany. Pozostała tylko oczyszczona konstrukcja oraz słupy i biegnące na wysokości 6 metrów podciągi. Aby podkreślić industrialny charakter obiektu elewację pomalowano na biało

Nowoczesne wnętrza loft w dawnej fabryce komputerów – industrialna architektura wnętrz

W przestronne wnętrze hali o powierzchni 5300 m.  wbudowano antresolę, na której umieszczono większość sal dydaktycznych. Na parterze natomiast rozplanowano biura administracji, biblioteka, bufet, pokoje wykładowców i kolejne sale zajęć. Układ pomieszczeń kojarzy się z wnętrzami galerii handlowych - przestrzeń zorganizowana jest wokół łączącego obydwa wejścia do budynku dwupoziomowego pasażu. Część pomieszczeń, szczególnie w głębi parteru ma przeszklenia na główny hol. Dzięki temu do sal dostarczane jest światło dzienne.

Samo wnętrze – jak przystało na industrialną przestrzeń typu loft jest jasne i surowe. Jednolita barwa oraz gładkie ściany uwydatniają fakturę detali konstrukcyjnych. Podłoga z zatartego betonu, stalowe balustrady, lampy i instalacja nie dają zapomnieć o dawnym przeznaczeniu gmachu. Jedynymi barwnymi detalami są jaskrawozielone drzwi i kable na ścianie w gamie kolorów od żółtego do pomarańczowego. Na ścianach głównego holu zawisły także obrazy, a posadzka i schody stały się tłem dla stworzonych przez studentów grafik. W salach wykorzystano część mebli z poprzedniej siedziby szkoły, pozostałe, czyli biurka, mównice i katedry zaprojektował zespół Mariusza Wrzeszcza.

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.