Wnętrza
WNĘTRZA

Biblioteka w stylu skandynawskim. Helsinki

  • Komentarze

Arkada w elewacji nowej biblioteki uniwersyteckiej w Helsinkach

Biblioteka uniwersytecka w Helsinkach, wnętrze w stylu skandynawskim

Fot: NSG Group, materiały prasowe Pilkington
  • Arkada w elewacji nowej biblioteki uniwersyteckiej w Helsinkach
  • Galerie we wnętrzu biblioteki głównej Uniwersytetu w Helsinkach
  • Elewacja biblioteki w Helsinkach

Oszczędna architektura wnętrz, mnóstwo światła i wygoda użytkowania. Taka miała być Biblioteka Uniwersytetu w Helsinkach

Współczesna architektura w Helsinkach

Nazwę pracowni, która zaprojektowała nową bryłę Biblioteki Głównej Uniwersytetu w Helsinkach trudno zapamiętać, za to sam budynek jest bardzo charakterystyczny. Architekci z biura Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy dali Helsinkom kawał dobrej architektury. Uniwersytecki budynek powstał na działce w starej, centralnej dzielnicy Helsinek. Nowa bryła musiała dobrze wpisać się w zabytkowe otoczenie. Z drugiej strony, władze uniwersytetu i miasta oczekiwały współczesnych rozwiązań. Architektom udało się połączyć przeciwieństwa. Z jednej strony nawiązali do otoczenia wyborem materiału, wysokością budynku, rytmem okien. Biblioteka zajęła całą szerokość działki, uzupełniając pierzeję ulicy. Z drugiej strony, projekt elewacji jest grą z otoczeniem. Motywy z sąsiednich domów zostały przetworzone. Regularna siatka okien po bokach tworzy obramienie, podkreślające powierzchnię centralnego przeszklenia. Fasada budynku ma piękne, czyste linie. Z gęstej kratownicy okien wyłania się łuk, jak znak graficzny.  Całość przypomina nieco wielką, częściowo podniesioną kurtynę. Arkada nad wejściem pozwala zajrzeć do wnętrza budynku i eksponuje efektowną architekturę wnętrz.

Więcej światła


Troska o optymalne doświetlenie wnętrz to charakterystyczna cecha współczesnej architektury skandynawskiej. Nowe konstrukcje okien i ulepszone rodzaje szkła sprawiają, że duże przeszklenia nie oznaczają już strat energii. To ważne w surowym klimacie Finlandii. Nowe technologie umożliwiły stworzenie jasnego, pełnego naturalnego światła wnętrza. Specjalne, superprzezroczyste szkło wypełnia ścianę na wysokość kilku kondygnacji. Od środka można dzięki temu oglądać panoramę miasta, z zewnątrz widać centralny hol, czytelnie i przestrzenie do pracy. Żeby zapewnić odpowiednie warunki do nauki, projektanci zastosowali tzw. laminowane szkło dźwiękochłonne (Pilkington Optiphon™), z warstwą folii akustycznej między połączonymi szybami. Cała taka „kanapka” ma grubość przeszło centymetra i jest skuteczną barierą chroniącą przed hałasem.

Architektura wnętrz

Kolejne poziomy biblioteki otaczają wysoki centralny hol ze świetlikiem w dachu. Trzy łukowato wygięte galerie są otwarte od strony elewacji frontowej, by jak najlepiej wykorzystać światło. Z tego samego powodu we wnętrzu dominują jasne kolory. Ściany i sufity są białe, podłogi pokrywa złociste drewno i wykładzina koloru stali. Wewnętrzne ścianki wykonano również ze szkła. Dzięki temu można było utworzyć pokoje cichej pracy bez wprowadzania wizualnych podziałów wnętrza. Poza nielicznymi kolorowymi meblami i okładkami książek wnętrze jest niemal monochromatyczne.
Warto zajrzeć podczas zwiedzania miasta.

Nazwa inwestycji: nowa biblioteka uniwersytecka w Helsinkach
Lokalizacja: Kaisa House, Fabianinkatu 30, Helsinki, Finlandia
Autorzy: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy – aoa
Współpraca: Teemu Halme, Karoliina Hartiala, Tero Hirvonen, Matti Huhtamies, Jussi Kalliopuska, Mikko Rossi
Inwestor: Uniwersytet w Helsinkach
Powierzchnia działki: 3170 m kw
Powierzchnia użytkowa: 16 000 mkw
Projekt: 2002
Realizacja: 2012
Certyfikacja: LEED na poziomie złotym
Koszt inwestycji: ok. 53 mln euro

  • 1
  • 2
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.