Wnętrza
WNĘTRZA

Biuro Festiwalowe Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016

  • Komentarze

Neon Barbara, Wrocław

Nowy neon Barbara, Wrocław - nawiązanie do modernizmu. Projekt Łukasz Paluch

Fot: Major architekci
  • Neon Barbara, Wrocław
  • Współczesna architektura w centrum Wrocławia: Barbara
  • Barbara - przeszklona elewacja
  • Barbara, architektura wnętrz kawiarni
  • Barbara - wystawa mebli, Wrocław 2015
  • Biura centrum Europejskiej Stolicy Kultury, Barbara
  • Barbara, modernizm zmodernizowany

Jasna, minimalistyczna architektura wnętrz i kilka detali retro. Dawny Bar Barbara według projektu Major Architekci

Teraz to po prostu Barbara. Z nazwy znikł „Bar”, bo zmieniła się funkcja. Pół wieku temu we Wrocławiu powstał lokal, znany kolejnym pokoleniom okolicznych mieszkańców. Zaprojektowany został przez Annę i Jerzego Tarnawskich w latach 1957-62. Działał przez wiele lat, ale lata 90. XX wieku były trudne dla barów mlecznych i innych gastronomicznych przybytków rodem z PRL. Przez jakiś czas budynek niszczał opuszczony, wcześniej działały w nim przypadkowe firmy, od sklepu z futrami po kolekturę lotto.

Rewitalizacja

W 2015 roku obiekt na nowo ożył, tym razem jako centrum informacji o Europejskiej Stolicy Kultury. Uruchomienie centrum poprzedzone było remontem i modernizacją. Projekt architektury wnętrz i odnowienia otoczenia budynku przygotowała pracownia Major Architekci.
Wnętrze podzielone jest na trzy poziomy. Barbara liczy trzy poziomy. Parter przeznaczono na salę wielofunkcyjną, salę warsztatową oraz kawiarnię, punkt pozostanie więc na kulinarnej mapie Wrocławia. Podziemia mieszczą salę warsztatową, magazyny oraz pomieszczenia techniczne. Na piętrze znalazły się biura oraz sala konferencyjna.

Modernizm i białe pudełko

Architektura wnętrz jest prosta, wręcz minimalistyczna. Architekci nawiązali do modernizmu i pierwotnego projektu. Wśród kolorów zdecydowanie królują biel i czerń. Najbardziej wyrazistym elementem wystroju jest odtworzona mozaika z wzorem szachownicy. Czarne i białe kwadraty pokrywają powierzchnie słupów. Sufit jest czarny, we wnętrzu zachowana została także faktura obłożonej kamieniem ściany.
Geometryczny wzór ze słupów jest ma odpowiednik w wyposażeniu. Proste bryły mebli są równomiernie przebite niewielkimi otworami. W ten sam sposób wykonano lico recepcyjnej lady, czy umieszczone we wnętrzu panele. Mogą one służyć jako elementy systemu ekspozycyjnego. Całe wnętrze kojarzy się z klasycznym "białym pudełkiem", neutralną powierzchnią wystawową.

Neon, czyli wizytówka Barbary

Nocą na elewacji budynku świeci neon z nazwą obiektu. Łukasz Paluch, projektant neonu, sięgnął do wzorów sprzed kilkudziesięciu lat, do złotej epoki świetlnych znaków. Słowo „Barbara” zapisane zostało różnymi krojami pisma. Każdy znak jest inny, a inspiracją były stare wrocławskie neony.

Kontekst miejsca

Po modernizacji budynek zyskał duże przeszklenia elewacji. Nie zachowały się niestety efektowne dekoracje ścienne, które wyróżniały bar w latach 60. Dzięki temu wystawy i wydarzenia eksponowane w dawnym barze będą widoczne od strony ulicy. Przestrzeń zewnętrzna i wewnętrzna ma się przeplatać, zachęcając do współuczestnictwa.
 

Barbara
Lokalizacja: ul. Świdnicka 8b, Wrocław
Autorzy: Major Architekci
Projekt: 2014
Realizacja: 2015
Powierzchnia: ok. 1200 m kw

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.