Wnętrza
WNĘTRZA
Wnętrze biura. Inspirujący projekt

Dobre wnętrza. Wnętrze dla klienta z designem logo

  • Komentarze

Małe wnętrze. Tax Care z designem

Prostota, funkcjonalność styli design. Pracownia Dark Chocolate wszystko to zmieściła w małej formie Tax Care

Fot: Jan Nyka/ Dark Chocolate

Pracownia Dark Chocolate otrzymała od swojego klienta zlecenie połączenia designu logo firmy z koncepcją wnętrz przeznaczonych dla klientów. Zobacz styl pozbawiony zbędnych dekoracji, nowoczesny i funkcjonalny. Poszukaj inspiracji dla własnych aranżacji.

W koncepcji komercyjnego wnętrza postawiano na prosty przekaz: funkcjonalność, nowoczesność, ogólnodostępność, wysoka jakość. Bez dziwnych form, krzywizn, złamanych płaszczyzn. Proste zasady – jasny przekaz. Logo narzuciło również kolorystykę. Mocny granat nie przytłoczył jednak wnętrza. Jego dominacja złamana została bielą mebli, oraz ciepłym beżem podłóg. To nadało przytulny charakter wnętrzom, które mimo to pozostały wyraziste. Ciemne ściany, więc jasne mele, sufit i podłoga. - Nieprzypadkowo design nowej placówki wyszedł od znaku graficznego klienta.

Nie mieliśmy oporów by z niego skorzystać, a to dlatego, że został on dobrze zaprojektowany – twierdzi Marek Ałaszewski, projektant. Logo podyktowało również kształt, który przełożyliśmy – zmieniając skalę – na pozostałe elementy wnętrza. Tak powstał pomysł na kubik - stanowisko obsługi klienta stanowiące najbardziej charakterystyczny element wystroju wnętrz Tax Care i będące bezpośrednim nawiązaniem do sygnetu logo. Twardą, granatową błyszczącą skorupę zewnętrzną, wykonaną ze specjalistycznych form, zestawiliśmy z jasnym, miękkim, pluszowym beżem wnętrza na zasadzie ciemnej karoserii samochodu z jasną, świetlistą tapicerką.

>>Wnętrza: Co można zrobić z call center?

Forma kubiku pozwala na zachowanie intymnego klimatu podczas spotkania i lokalizowanie go niezależnie od instalacji technicznych budynku. Boks wyposażony jest w samodzielne stanowisko obsługi. Nad stołem zwieszona jest dekoracyjna lampa. Mimo, że tłem dla ciemnej linii boksu jest granatowa ściana, podświetlenie krawędziowe w niebieskim kolorze wydobyło go. Poszczególne strefy w placówce zostały wyznaczone poprzez odpowiednią lokalizację ścian działowych i ich rodzaj. Dodatkowymi elementami wyznaczającymi ciągi komunikacyjne i pomieszczenia do obsługi klienta, są obniżone sufity, rodzaj wykładziny i odpowiednie oświetlenie.

>>Biuro inspiruje! Dizajn w polskich biurach

Poczekalnia dla klientów zlokalizowana jest w pobliżu wejścia do placówki i recepcji. Składa się z dwóch dwuosobowych kanap i stolika. Obok miejsc do siedzenia znajduje się zabudowa meblowa z automatem do kawy. Komunikacja klienta w przestrzeni open space jest bardzo czytelna i uporządkowana. Dodatkowe elementy wspomagające komunikację klienta to system informacji oparty na monitorach LCD. Oddziały firmy mieszczą się w dużych miastach, w lokalizacjach typu „premium” oraz w ruchliwych punktach poszczególnych dzielnic aglomeracji.

przeczytaj rowniez
Autor: Dark Chocolate Design&Architecture, Tomasz Wojciechowski
Zdjęcia: Jan Nyka/ Dark Chocolate
Data publikacji: 21.06.2012 11:41
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.