Początki funkcjonowania kuchni można ulokować już w starożytności. Nasi przodkowie tworzyli wówczas paleniska a wiele z używanych przez nich przyborów przypominało dzisiejsze. W tamtym okresie nie wydzielano jednak do gotowania odrębnego pomieszczenia. Tak było również w średniowieczu. Oczywiście wiele zależało od statusu społecznego. Zamożniejsi mogli pozwolić sobie na bardziej komfortowe warunki. Nie wspominając już o mieszkańcach średniowiecznych zamków.
Przez kuchnię do serca
– „W dzisiejszych czasach mamy wiele modnych trendów i nurtów w projektowaniu kuchni. Jedno jest jednak pewne, stała się ona przestrzenią do szlifowania rzemiosła kulinarnego, ale coraz częściej gotujemy dla przyjemności, niż z przymusu. Teraz możemy dowolnie zmieniać wystrój prezentując designerskie naczynia kuchenne. Przede wszystkim jednak kuchnia może służyć budowaniu i umacnianiu relacji międzyludzkich” – mówi Magdalena Wrońska – Shohag.
Od pieca węglowego do ultranowoczesnego piekarnika
W historii kuchni kolejne udogodnienia wyznaczały kamienie milowe takie jak: wynalezienie węgla, gazu, żeliwa, elektryczności i kanalizacji. W 1875 roku powszechnie korzystano z pieców węglowych. Pierwszą na świecie fabrykę takich pieców pod nazwą „F. Küppersbusch & Söhne” złożył Friedrich Küppersbusch. Pięć lat później rozpoczął seryjną produkcję i rozszerzył swój asortyment. W 1913 roku dysponował już największą tego typu fabryką na kontynencie. Podczas pierwszej wojny światowej pojawiła się konieczność użytkowania kuchni i piekarników polowych. Po jej zakończeniu piekarniki i piecyki zaczęły ponownie być produkowane do użytku domowego. Ze względu na duże zapotrzebowanie Küppersbusch przeszedł na produkcję przemysłową. Obecnie jest to firma zatrudniająca kilka tysięcy pracowników, wiodąca pod względem produkcji innowacyjnych piekarników, na polskim rynku dostępna w ofercie Comitor.
Funkcjonalizm
W latach dwudziestych i trzydziestych przez ruch modernistyczny propagowana była idea użytecznego projektowania kuchni. Chodziło o to, aby praca gospodyń domowych była jak najbardziej wydajna. Teraz przywiązujemy większą wagę do detali i dodatków. Lata trzydzieste to początki kuchni, jaką znamy obecnie – wyposażonej w szafki, półki i urządzenia, mocowane w określonych miejscach, do których dokładnie pasują. Nowe urządzenia pomogły usprawnić pracę i oszczędzać czas. Na początku lat pięćdziesiątych firma Blanco po raz pierwszy wyprodukowała zlewozmywak ze stali nierdzewnej, odpornej na niekorzystne warunki zewnętrzne. Teraz szeroki wybór takich zlewozmywaków w różnych kształtach i rozmiarach dostępny jest w ofercie firmy Comitor. Wachlarz możliwości przy wyborze odpowiedniego wyposażenia zdaje się być niemal nieograniczony. Choć może nie jest to wynalazek na miarę koła, czy druku, dużym udogodnieniem było także stworzenie w 1960 roku pierwszej bezuchwytowej zabudowy kuchennej, chętnie wykorzystywanej do dziś
Ocieplanie wizerunku kuchni
Nowoczesnym kuchniom daleko jest do laboratoryjnego chłodu. Przeciwnie, dominują m. in. wnętrza w tzw. skandynawskim stylu, gdzie głównym założeniem jest utworzenie ciepłej, przyjaznej atmosfery.
Coraz częściej decydujemy się też na kuchnie otwarte na salon, co wynika z chęci, a niekiedy nawet konieczności wykonywania kilku czynności jednocześnie. W przypadku takich rozwiązań staramy się ukryć niektóre elementy a ułatwiają nam to niektórzy producenci sprzętów kuchennych. Przykładem może być tu na przykład okap Panorama, dostępnej za pośrednictwem Comitora, marki Novy zintegrowany z płytą indukcyjną, w której potrafi się… schować. To tylko jeden z wielu przykładów, które obrazują jak rozwinęła się technologia w kwestii wyposażenia kuchennego. Jedno się nie zmieniło, zawsze lubiliśmy jeść i biesiadować.
Więcej na: https://comitor.pl/

-
Ergonomia w kuchni ściśle wiąże się z optymalnym wykorzystaniem dostępnej przestrzeni. Do niedawna trudności w aranżacji mogły przysparzać szafki narożne. Obecnie, dzięki specjalnie zaprojektowanym systemom, zagospodarowanie kuchennego narożnika nie stanowi już problemu. więcej
-
Moda na młynki rozdrabniające odpady przywędrowała do nas z USA. Urządzenie stworzone po to, by utrzymać kuchnię w jak największym porządku i łatwo pozbywać się codziennych resztek jedzenia, doskonale odnalazło się także w polskich kuchniach, mając szansę stać się nieodzownym elementem nowoczesnej strefy zmywania. Instalowane pod zlewozmywakiem urządzenie InSinkErator z oferty Comitor, to genialny w swej prostocie sprzęt, który raz na zawsze rozwiązuje odwieczny problem przeciekających worków ze śmieciami i nieprzyjemnych zapachów unoszących się z kosza. więcej
-
Ponadczasowa czerń używana jest do tworzenia pięknego wzornictwa nie tylko w branży mody, ale także projektowania wnętrz, w tym bardzo wymagającej strefy kuchni. Nie trzeba od razu decydować się na „total black look”, bo przy mniejszym metrażu taka kombinacja bywa przytłaczająca. Nasza kuchnia może wyglądać równie efektownie, a zarazem bardzo przytulnie, w wersji z czarnym zlewozmywakiem i baterią. W ofercie firmy Comitor, dystrybutora m.in. zlewozmywaków i baterii BLANCO, pojawiły się właśnie nowe propozycje z kompozytu Silgranit PuraDur Black, w niespotykanej do tej pory wyjątkowo intensywnej czerni. więcej
-
Cosentino, pochodząca z Hiszpanii firma produkująca wielkoformatowe powierzchnie architektoniczne, na co dzień współpracuje z producentami mebli, projektantami, a także pracowniami kamieniarskimi z całego kraju. Sytuacja związana z epidemią koronawirusa wpłynęła na funkcjonowanie całej branży, forsując wprowadzenie nowych rozwiązań i metod pracy. Zespół Cosentino poprosił swoich partnerów o komentarz na temat tego jak zmieniła się ich praca w związku z ograniczoną możliwością bezpośredniego kontaktu z klientami. więcej
