Wnętrza
WNĘTRZA

Historia kuchni

  • Komentarze

Historia kuchni

Mat. Comitor

  • Historia kuchni
  • Historia kuchni
  • Historia kuchni
  • Historia kuchni
  • Historia kuchni

W latach dwudziestych ubiegłego wieku w kuchni, podobnie jak na statku, czy w kolei, starano się zaoszczędzić jak najwięcej przestrzeni. Poza tym miało to być pomieszczenie sterylnie czyste, ograniczone jedynie do funkcji przygotowywania posiłków. Jak zapewnia Magdalena Wrońska – Shohag, wiceprezes zarządu Comitor: „Obecnie kuchnia to przede wszystkim miejsce spotkań, a gotowanie stanowi czynność, która urosła do rangi przyjemności. Spędzamy w ten sposób czas wolny wraz z rodziną lub przyjaciółmi”.

Początki funkcjonowania kuchni można ulokować już w starożytności. Nasi przodkowie tworzyli wówczas paleniska a wiele z używanych przez nich przyborów przypominało dzisiejsze.  W tamtym okresie nie wydzielano jednak do gotowania odrębnego pomieszczenia. Tak było również w średniowieczu. Oczywiście wiele zależało od statusu społecznego. Zamożniejsi mogli pozwolić sobie na bardziej komfortowe warunki. Nie wspominając już o mieszkańcach średniowiecznych zamków.

Przez kuchnię do serca

–  „W dzisiejszych czasach mamy wiele modnych trendów i nurtów w projektowaniu kuchni. Jedno jest jednak pewne, stała się ona przestrzenią do szlifowania rzemiosła kulinarnego, ale coraz częściej gotujemy dla przyjemności, niż z przymusu. Teraz możemy dowolnie zmieniać wystrój prezentując designerskie naczynia kuchenne. Przede wszystkim jednak kuchnia może służyć budowaniu i umacnianiu relacji międzyludzkich” – mówi Magdalena Wrońska – Shohag.

Od pieca węglowego do ultranowoczesnego piekarnika

W historii kuchni kolejne udogodnienia wyznaczały kamienie milowe takie jak: wynalezienie węgla, gazu, żeliwa, elektryczności i kanalizacji. W 1875 roku powszechnie korzystano z pieców węglowych. Pierwszą na świecie fabrykę takich pieców pod nazwą „F. Küppersbusch & Söhne” złożył Friedrich Küppersbusch. Pięć lat później rozpoczął seryjną produkcję i rozszerzył swój asortyment. W 1913 roku dysponował już największą tego typu fabryką na kontynencie. Podczas pierwszej wojny światowej pojawiła się konieczność użytkowania kuchni i piekarników polowych. Po jej zakończeniu piekarniki i piecyki zaczęły ponownie być produkowane do użytku domowego. Ze względu na duże zapotrzebowanie Küppersbusch przeszedł na produkcję przemysłową. Obecnie jest to firma zatrudniająca kilka tysięcy pracowników, wiodąca pod względem produkcji innowacyjnych piekarników, na polskim rynku dostępna w ofercie Comitor.

Funkcjonalizm

W latach dwudziestych i trzydziestych przez ruch modernistyczny propagowana była idea użytecznego projektowania kuchni. Chodziło o to, aby praca gospodyń domowych była jak najbardziej wydajna. Teraz przywiązujemy większą wagę do detali i dodatków. Lata trzydzieste to początki kuchni, jaką znamy obecnie – wyposażonej w szafki, półki i urządzenia, mocowane w określonych miejscach, do których dokładnie pasują. Nowe urządzenia pomogły usprawnić pracę i oszczędzać czas. Na początku lat pięćdziesiątych firma Blanco po raz pierwszy wyprodukowała zlewozmywak ze stali nierdzewnej, odpornej na niekorzystne warunki zewnętrzne. Teraz szeroki wybór takich zlewozmywaków w różnych kształtach i rozmiarach dostępny jest w ofercie firmy Comitor. Wachlarz możliwości przy wyborze odpowiedniego wyposażenia zdaje się być niemal nieograniczony. Choć może nie jest to wynalazek na miarę koła, czy druku, dużym udogodnieniem było także stworzenie w 1960 roku pierwszej bezuchwytowej zabudowy kuchennej, chętnie wykorzystywanej do dziś

Ocieplanie wizerunku kuchni

Nowoczesnym kuchniom daleko jest do laboratoryjnego chłodu. Przeciwnie, dominują m. in. wnętrza w tzw. skandynawskim stylu, gdzie głównym założeniem jest utworzenie ciepłej, przyjaznej atmosfery.

Coraz częściej decydujemy się też na kuchnie otwarte na salon, co wynika z chęci, a niekiedy nawet konieczności wykonywania kilku czynności jednocześnie. W przypadku takich rozwiązań staramy się ukryć niektóre elementy a ułatwiają nam to niektórzy producenci sprzętów kuchennych. Przykładem może być tu na przykład okap Panorama, dostępnej za pośrednictwem Comitora, marki Novy zintegrowany z płytą indukcyjną, w której potrafi się… schować. To tylko jeden z wielu przykładów, które obrazują jak rozwinęła się technologia w kwestii wyposażenia kuchennego. Jedno się nie zmieniło, zawsze lubiliśmy jeść i biesiadować.

Więcej na: https://comitor.pl/

przeczytaj rowniez
  • Cztery złote zasady ręcznego zmywania
    Cztery złote zasady ręcznego zmywania

    Wiele osób uważa zmywanie naczyń za męczące zadanie. Na szczęście zmywarki są obecnie standardowym wyposażeniem w prawie każdej nowoczesnej kuchni. Dzięki niskiemu zużyciu wody i energii urządzenia te są ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Stanowią idealną pomoc i ułatwiają nam wszystkim sprzątanie po gotowaniu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko można dobrze i dokładnie umyć w zmywarce. więcej

  • Gotowanie się zmienia
    Gotowanie się zmienia

    W dobie dbałości o aspekty ekologiczne rezygnujemy z najtańszych, awaryjnych, mało wydajnych baterii, czy okapów i zwracamy coraz większą uwagę na sprzęt klasy premium. Nasze wymagania, poziom wiedzy oraz odpowiedzialność rosną i wpływają na decyzje o zakupie droższego, ale niezawodnego wyposażenia. Zdaliśmy sobie sprawę, że urządzenia AGD wykorzystujące inteligentne rozwiązania, dobrze zaprojektowane i trwałe, przynoszą korzyść nie tylko nam i naszej kuchni. więcej

  • 6 powodów dla których warto kupić zlewozmywak ceramiczny
    6 powodów dla których warto kupić zlewozmywak ceramiczny

    Nowoczesne zlewozmywaki to prawdziwi specjaliści od mokrej roboty. Modele wykonane z ceramiki ze względu na swój uniwersalny charakter pasują do wielu aranżacji i doskonale korespondują z pozostałymi sprzętami kuchennymi. Stworzone z ogniotrwałej glinki lub kamionki propozycje Blanco wyróżniają się elegancją oraz niezwykłą wytrzymałością. Są odporne na zarysowania i plamy, uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Co więcej, wnoszą do kuchni atmosferę klasy i elegancji, pięknie odbijając światło i nadając kuchni szlachetnego wyglądu. więcej

  • Nowoczesna kuchnia – poznaj sprawdzone pomysły projektantki
    Nowoczesna kuchnia – poznaj sprawdzone pomysły projektantki

    Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na nowoczesną kuchnię. Choć może ona mieć wiele różnych oblicz, jest coś, co łączy je wszystkie: nienaganna prezencja i wygoda w użytkowaniu na co dzień. Projekt nowoczesnej kuchni zawsze uwzględnia indywidualne oczekiwania i potrzeby domowników. O kuchniach „szytych na miarę” opowiada Magdalena Miśkiewicz, właścicielka pracowni Miśkiewicz Design.   więcej

Data publikacji: 28.08.2019 12:59
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.