Skandynawski styl mieszkania podbija całą Europę. Kochamy go za funkcjonalność, prostotę i bezpretensjonalność. Przywodzi na myśl credo sposobu noszenia Francuzek, tzw. „effortless style”, czyli - zawsze dbaj o to jak wyglądasz ale nigdy nie pozwól, żeby inni mogli ten wysiłek dostrzec. Tak właśnie wyglądają skandynawskie kuchnie. Mimo że zaprojektowane z ogromną dbałością nie musimy martwić się, że przypadkiem zniszczymy końcowy efekt i „ubrudzimy się podkładem”. Skandynawskie kuchnie są tworzone przede wszystkim dla swoich użytkowników i jak przystało na najłatwiej brudzące się miejsce w domu - są bardzo funkcjonalne.
>>Zobacz białe mieszkanie w Goteborgu
Tak jak skandynawskie mieszkania, cechuje je przewaga bieli najczęściej łączonej z czernią, minimalizm, wykorzystanie elementów typu „second-hand” i bardzo uważny dobór dodatków i akcesoriów, które nadają charakter biało-czarnej bazie. Skandynawska kuchnia bardzo chętnie podkreśla wyjątkową specyfikę pomieszczeń kuchennych wykorzystywaniem żywych elementów roślinnych, owoców, ciętych kwiatów. W galerii znajdziecie garść goteborskich kuchni do zainspirowania się.

-
Kolekcję konglomeratów kwarcowych Silestone Eternal powiększono właśnie się o dwa nowe wzory. Eternal Noir i Silken Pearl zostały stworzone w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie teksturami przypominającymi marmur. Ponadczasowa naturalna piękność tego kamienia przyczyniła się do jego ogromnego sukcesu w zastosowaniu przy projektowaniu wnętrz – znajdziemy go na całym świecie na najbardziej prestiżowych wystawach poświęconych architekturze, dekorowaniu i projektowaniu. więcej
-
SieMatic od dziesięcioleci jest synonimem ponadczasowej elegancji wnętrz kuchennych. W swoim jubileuszowym, 90. roku istnienia, marka nie ustaje w pokazywaniu nowych standardów. Do inspirujących i nie podlegających krótkoterminowym trendom kolekcji Urban, Classic i Pure, dołącza właśnie nowa linia SLX Pure, tworząca intrygujące tło dla kulinarnych eksperymentów. więcej
-
Małe albo wąskie kuchnie to częsty przypadek nie tylko w starym, ale także i w nowoczesnym budownictwie. Zaaranżowanie tego typu przestrzeni bywa trudne, jednak naprzeciw problemom wychodzi wiele sprytnych rozwiązań. więcej
-
W latach dwudziestych ubiegłego wieku w kuchni, podobnie jak na statku, czy w kolei, starano się zaoszczędzić jak najwięcej przestrzeni. Poza tym miało to być pomieszczenie sterylnie czyste, ograniczone jedynie do funkcji przygotowywania posiłków. Jak zapewnia Magdalena Wrońska – Shohag, wiceprezes zarządu Comitor: „Obecnie kuchnia to przede wszystkim miejsce spotkań, a gotowanie stanowi czynność, która urosła do rangi przyjemności. Spędzamy w ten sposób czas wolny wraz z rodziną lub przyjaciółmi”. więcej
