Wnętrza
WNĘTRZA

Kolorowe życie studenta. Politechnika Śląska stawia na… energetyczne aule!

  • Komentarze

Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej

Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Projekt: Zalewski Architecture Group

Fot: ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej w Gliwicach
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej w Gliwicach
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej w Gliwicach
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej w Gliwicach
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej w Gliwicach
  • Zmodernizowane aule Politechniki Śląskiej w Gliwicach
  • Idea projektu modernizacji auli na Wydziale Automatyki

Politechnika Śląska w Gliwicach zmienia swój wizerunek. Wzięła się za modernizację wnętrz swoich auli. Ogłosiła nawet konkurs architektoniczny na pomysłowe aranżacje wnętrz. Pierwsze efekty remontów już widać. Na Wydziale Automatyki, Elektroniki i Informatyki zatriumfował kolor oraz… sztuczna trawa porastająca siedziska!

Nudne wykłady, niekończące się seminaria, przerażające kolokwia, nijakie aule? Tak wspominacie studia? Pewnie nie Wy jedni. Ale może być inaczej. Dobrym punktem wyjścia do zmian jest taka aranżacja wnętrz uczelni, by studenci nie zasypiali na wykładach – na przykład poprzez mocne kolory!

Właśnie takie energetyczne i barwne są nowe aule na Wydziale Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Władze uczelni na ich modernizacje ogłosiły konkurs architektoniczny – zwyciężyła młoda gliwicka pracownia architektoniczna – Zalewski Architecture Group.

aranżacja wnętrz przez kolor

Projektanci postanowili trzem aulom nadać mocne, energetyczne kolory. Jedna jest w tonacji oranżu, druga w zieleni, trzecia w odcieniu niebieskim. Zarazem aule rozwiązano niczym pudełko w pudełku – wstawiono bowiem w ich wnętrza drewniane panele akustyczne na ścianach i sufitach, które oderwano od skorupy pomieszczeń. Ich autonomiczność podkreślają krawędziowe świetlówki – przez co panele wydają się jeszcze bardziej oderwane od właściwych ścian.

Duże połacie ścian i sufitów auli dodatkowo wzbogacono o rzeźbiarskie nacięcia, rodzaj geometrycznych zagłębień, w których umieszczono dodatkowe źródła światła.

Jakby w opozycji do kolorowych wnętrz auli – przestrzeń holu prowadzącego do nich rozwiązano w sposób monochromatyczny. Króluje w nim biel i grafitowa szarość. Jest tam jeden rzeźbiarski motyw – jedną ze ścian poryto wgłębieniami, gdzie umieszczono wygodne siedziska. Dzięki temu w publicznym holu powstały intymne wnęki, gdzie można spokojnie przysiąść z książką.

politechnika śląska się modernizuje

W aranżacji wnętrza holu zastosowano też ciekawy motyw graficzny – przeskalowane litery odpowiadające nazwom auli – A. B, C – namalowano na ścianach. Ale użyto iluzji optycznej, litery odczytywalne są tylko idąc korytarzem w stronę auli, patrząc z innego punktu widzenia – są abstrakcyjną kompozycją prostokątów.

Zabawnym akcentem urozmaicającym wyposażenie wnętrz holu są siedziska w węższej jego części. Z racji ograniczonej przestrzeni architekci zastosowali chowane w ścianie fotele, takie jak niegdyś występowały w korytarzach wagonów kolejowych. Tutaj jednak siedziska… porasta sztuczna trawa. Jej soczysta zieleń kontrastuje z bielą ścian

Politechnika Śląska planuje kolejne modernizacje swoich auli i budynków. Życie studentów będzie jeszcze bardziej kolorowe. Pytanie czy energetycznie barwy nie pobudzą zbyt studentów, którzy staną się trudni do opanowania na wykładach?

 

Czytaj też: Biurowiec na kopalni w Gliwicach. Biuro opakowane w żaluzje drewniane

przeczytaj rowniez
Autor: TM
Zdjęcia: ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP
Data publikacji: 30.01.2012 13:18
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.