Wnętrza
WNĘTRZA

Mieszkanie w szarościach i drewnie od mode:lina Architekci

  • Komentarze

Architektura wnętrz według mode:lina. Projekt Open Private

Open Private to poznańskie mieszkanie, którego właściciel oczekiwał od projektantów z pracowni mode:lina rozwiązań prostych, eleganckich i praktycznych

Fot: Mode:lina - materiały prasowe
  • Architektura wnętrz według mode:lina. Projekt Open Private
  • Mieszkanie Open Private, mode:lina. Część reprezentacyjna
  • Open Private, spiżarnia. Mieszkanie w Poznaniu od mode:lina architekci
  • Gabinet w poznańskim mieszkaniu projektu mode:lina
  • Wnętrze łazienki w poznańskim mieszkaniu projektu pracowni architektonicznej mode:lina

Poznańska pracownia architektoniczna mode:lina zaprojektowała proste, funkcjonalne wnętrze mieszkania o powierzchni 80 mkw.

Powierzchnia statystycznego polskiego mieszkania to ok. 73 m kw. Wnętrze, którym zajęli się projektanci mode:liny jest nieco większe, ale nie jest to ani wymuszająca minimalizm kawalerka, ani ekscentryczny apartament. Raczej mieszkanie współczesnego mieszczanina, praktyczne, w dobrym guście.
Mieszkanie dostosowane zostało do potrzeb inwestora. Jest wygodnym miejscem zamieszkania dla towarzyskiego singla albo bezdzietnej pary.

Sypialnia, najbardziej prywatna część mieszkania, jest bardzo oszczędna w formie. Mieści się w niej bryła łóżka i wtopiona w ścianę szafa. Ściany pomalowane zostały na beżowo, w odróżnieniu od pozostałych pomieszczeń, w których zdecydowanie króluje szarość. Biały sufit, drewniana podłoga przełamane czernią lampy, na ścianie lustro w prostej ramie. To wszystko, bez zbędnych dodatków.

Gabinet również należy do strefy prywatnej, ale znalazło się w nim miejsce na reprezentacyjne biurko. Z minimalistyczną konwencją kontrastują dwa staroświeckie dodatki, krzesło z rzeźbionym oparciem i typowa dla bibliotek lampa z zielonym kloszem.

Architektura wnętrz: serce mieszkania

Najważniejszą przestrzenią w mieszkaniu jest strefa wspólna, salon połączony z kuchnią. Gospodarz lubi gotować, więc sprzęty kuchenne zajmują sporo miejsca, co nie znaczy, że są widoczne. Zgodnie z życzeniem inwestora architektom udało się wygospodarować niewielką przestrzeń na spiżarnię. Reszta zapasów i naczyń została ukryta w zabudowie kuchennej. Rezygnacja z wiszących szafek i jasna kolorystyka wnętrza optycznie powiększyły część kuchenną. Wyspa kuchenna oddziela roboczą część kuchenną od wypoczynkowej, ale wnętrze wydaje się stworzone do wspólnego gotowania i domowych imprez.

Wystój jest jednolity dzięki zawężeniu kolorystyki. Meble mają ciepły, naturalny kolor drewna. Większość pozostałych elementów jest szara albo ma kolor złamanej bieli. Wyrazistymi dodatkami są lampy o lustrzanej powierzchni.
Apartament

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.