Wnętrza
WNĘTRZA

MIKOŁAJSKAstudio z główną nagrodą European Property Awards 2019 w kategorii Office Design Europe

  • Komentarze

Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio

Mat. KIKOŁAJSKAstudio

  • Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio
  • Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio
  • Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio
  • Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio
  • Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio
  • Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio
  • Główna nagroda dla MIKOŁAJSKAstudio

Krakowska pracownia MIKOŁAJSKAstudio od wielu lat specjalizuje się w projektach wnętrz zarówno dla klientów indywidualnych, jak i dla firm. Nagroda European Property Awards jest potwierdzeniem, że jej realizacje opierają się nie tylko na znajomości trendów w aranżacji wnętrz o różnym przeznaczeniu, ale przede wszystkim na umiejętności tworzenia oryginalnych konceptów, popartych rzetelną wiedzą projektową, bogatym doświadczeniem oraz wyjątkowym zmysłem artystycznym.

Nagroda to źródło ogromnej satysfakcji dla właścicielek firmy, Krystyny Mikołajskiej i Idy Mikołajskiej, oraz pracujących z nimi ekspertów – tym bardziej, że przyznano ją za projekt i realizację własnego biura, wraz z przyległą do niego wzorcownią. Nagrodzona realizacja została doceniona za piękne wnętrza i niestandardowe rozwiązania, zapewniające komfortowe warunki prowadzenia biznesu. Architekci MIKOŁAJSKAstudio udowodnili, że nawet pomieszczenia o nietypowym układzie, z licznymi zakamarkami, wnękami i kilkoma wejściami, można przekształcić w przestrzeń oryginalną, niebanalnie zaprojektowaną i urządzoną z myślą o funkcji, którą ma pełnić.

Subtelne piękno starej kamienicy

Kamienica, w której mieści się pracownia, powstała w 1938 roku, a w latach 60. została zaadaptowana na biura. Z czasem obiekt sprzedano deweloperowi, który go przebudował; lokale na wyższych kondygnacjach przeznaczono na mieszkania, natomiast parter – na powierzchnie użytkowe. Do obecnej pracowni, której główna część znajduje się na wysokim parterze, prowadziło aż pięć wejść. Architekci zdecydowali się na utworzenie wejścia głównego z boku budynku, zaś od frontu - z widokiem na ulicę zaplanowano część biurową. Dzięki temu klienci są teraz kierowani do części wejściowej, gdzie mieści się sekretariat, z przestrzenią poczekalni. Sekretariat ma bezpośredni dostęp do gabinetu starszej wspólniczki, a prowadzącymi na dolny poziom schodami, można przejść do pomieszczenia konferencyjnego połączonego z wzorcownią - gdzie odbywają się między innymi spotkania projektantów z klientami. Oprócz tego w przyziemiu jest pomieszczenie socjalne z kuchnią oraz wc. Na poziomie wejścia znajduje się także łazienka wykończona w kolorach szaroniebieskim i kremowym. Ciekawymi elementami jej wyposażenia są wysuwające się ze ściany lustro z własnym oświetleniem oraz oryginalna tapeta w ryby. W dalszej części studia znajduje się pracownia projektowa. Recepcja, strefa klienta i klatka schodowa prowadząca do przyziemia zaaranżowane zostały w tonacji zieleni, turkusów i granatów. Uwagę przyciąga tu oryginalna, malarska tapeta zaprojektowana specjalnie do tego wnętrza przez Idę Mikołajską.

Strefa klienta: komfort na pierwszym miejscu

W strefie klienta znajduje się mała pokazowa kuchnia – można w niej przygotować kawę lub herbatę. Ta przestrzeń ma ekstrawagancką zabudowę - gospodarze chcieli tu zaprezentować ciekawe rozwiązanie projektowe, jak i możliwości współpracujących z nimi stolarzy. Jednocześnie zadbano o wygodę klientów oczekujących na spotkanie. Głęboka wnęka – wynikająca z układu budynku – jest w całości tapicerowana, a jej przestrzeń zajmuje miękka kanapa. Obok mamy stolik kawowy i wygodne fotele. Podłoga została wykończona spiekami wielkoformatowymi w dekorze kamiennym oraz płytkami drewnopodobnymi w zbliżonej kolorystyce. Do gabinetu starszej właścicielki, w którym odbywają się spotkania z klientami, prowadzą dwa wejścia: od strefy wejściowej i od biura. W trakcie spotkania można więc zaprosić do środka projektanta lub dostarczyć dokumentację. Meble w gabinecie zostały zaprojektowane specjalnie do tego pomieszczenia. Biurko spełnia równocześnie funkcję stołu do rozmów.

Open-space oswojony

Pracownia została zaaranżowana jako niewielki open-space. Wydzielono w niej dwa nieduże, przeszklone boksy. Jeden jest gabinetem młodszej wspólniczki, drugi zajmuje 2-osobowy zespół, odpowiedzialny za zamówienia i logistykę. Sala konferencyjna, wraz z wzorcownią, znajduje się na poziomie przyziemia i została zaaranżowana zgodnie z charakterem pomieszczenia – mamy tu ceglane ściany, grafitowe regały, stalowe, loftowe, przeszklone drzwi i czarne dodatki. Przy stole znalazło się miejsce na kolekcję duńskich krzeseł o zróżnicowanych formach i kolorach. Na tym samym poziomie znajduje się również pomieszczenie socjalne z komfortową kuchnią oraz elegancka łazienka. Uwagę przyciągają tu elementy miedziane: armatura z kolekcji marki Gessi, okrągłe lustro wykończone miedzianą ramką, czy ozdobny detal szafki pod szklaną, robioną na wymiar umywalką. Tłem dla mebli i urządzeń jest wielkoformatowy gres oraz kolejna autorska tapeta, będąca przetworzeniem kilku dzieł mistrzów flamandzkich.

O European Property Awards

European Property Awards to konkurs o światowym zasięgu, którego celem jest wyłonienie najciekawszych projektów architektonicznych z Europy oraz wyróżnienie najlepszych projektantów i architektów związanych z branżą wnętrzarską i nieruchomościami. Jury tworzy niezależny panel ponad 80 ekspertów branżowych. Ocenianie koncentruje się na projektowaniu, jakości, usługach, innowacjach, oryginalności i zaangażowaniu w zrównoważony rozwój.

Wyróżnienie dla pracowni MIKOŁAJSKAstudio oznacza nie tylko możliwość wykorzystywania logo European Property Awards 2019, ale przede wszystkim jeszcze większy prestiż w oczach środowiska oraz klientów. Nagrodzona przestrzeń biurowa to tylko niewielki wizualny wyznacznik możliwości dwudziestoosobowej pracowni. Po wejściu do wnętrz biura klienci nie mają wątpliwości, że zlecają projekt profesjonalistom.

Dodatkowe informacje na https://mikolajskastudio.pl

Data publikacji: 25.10.2019 14:14
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.