Wnętrza
WNĘTRZA

Pomocnicy gotowi na święta

  • Komentarze

Pomocnicy gotowi na święta

Comitor

  • Pomocnicy gotowi na święta
  • Pomocnicy gotowi na święta
  • Pomocnicy gotowi na święta
  • Pomocnicy gotowi na święta
  • Pomocnicy gotowi na święta

Podczas robienia listy świątecznych zakupów poza produktami spożywczymi warto wziąć pod uwagę urządzenia kuchenne, które będą pomocne w przygotowaniach do Bożego Narodzenia i podczas innych wyjątkowych okazji. Kiedy podstawowy piekarnik nie nadąża  za naszą kreatywnością i ilością dań na świąteczny stół, w roli pomocników sprawdzą się nowoczesne urządzenia Blanco, Novy i Küppersbusch z oferty Comitor.

Z głośników sączy się już „Last Christmas”, w sklepach dumnie prężą się choinki, a dzieci przygotowują listy do Mikołaja i ozdoby świąteczne. To znak, że zbliżają się jedne z najpiękniejszych chwil w roku. A z czym Wam kojarzą się święta? Z kolędą? Potrawami? Czy może zapachem? Poza możliwością spędzenia fantastycznego czasu z rodziną, dla nas sercem przedświątecznych przygotowań jest kuchnia. Właśnie w niej klimat Świąt jest najbardziej wyczuwalny.

Zapach świąt

Różne zapachy potrafią w ciągu sekundy przywoływać w nas pozytywne lub negatywne emocje i nierzadko zdarza się, że wyczuta przez nas woń przenosi nas w krainę dzieciństwa, do wspomnień z rodzinnego domu. O piękne aromaty warto zadbać także podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jak tego dokonać? Dzięki sprawnym i cichym okapom Novy, zamiast wyczuwalnego zapachu karpia, czy kapusty na postne pierogi, możemy skupić się na aromacie korzennych przypraw, mandarynek i świeżo pieczonego ciasta. Modele zintegrowane z płytą grzejną Novy One i Panorama dadzą nam wyjątkowy komfort użytkowania, wyłapując opary u samego źródła, zanim zdążą się rozprzestrzenić na resztę domu. Dostępne w Comitor urządzenia pochłaniające zapachy znajdziemy w wersji sufitowej i naściennej. Dodatkowym udogodnieniem będzie intuicyjny system sterowania okapem z poziomu płyty indukcyjnej. Ważną zaletą wszystkich urządzeń Novy jest zaawansowany system wyciszenia, niwelujący dźwięki silnika i drgania. W rezultacie podczas świątecznych przygotowań możemy liczyć na tak bardzo upragnioną ciszę.

Czas na pieczenie

Przygotowania do świąt nie kończą się oczywiście tylko na gotowaniu i smażeniu. Makowce, pierniki w kształcie gwiazdek, pieczeń na pierwszy dzień Świąt, to równie ważne komponenty udanego Bożego Narodzenia. Najnowocześniejsze piekarniki Küppersbusch umożliwiają korzystanie z wielu funkcji specjalnych i programów automatycznych. Ustalamy jedynie jakie potrawy będziemy piec, wprowadzamy ich wagę i tryb obróbki. Na tej podstawie piekarnik sam określi odpowiednią funkcję pieczenia i czas jego trwania.

Po Wigilii zmywamy razem

Porządek w strefie kuchni może zepsuć sterta naczyń do pozmywania, szczególnie kiedy nie zamierzamy słuchać podczas śpiewania kolęd odgłosów pracującej zmywarki. Tu z pomocą przyjdą funkcjonalne zlewozmywaki Blanco. W wielopoziomowych komorach obierzemy warzywa na jarzynową sałatkę i grzybową. Pracę ułatwią także rozwiązania, w których jednym ruchem ręki umieścimy resztki w specjalnym wkładzie, a następnie przeniesiemy je do zintegrowanych pojemników do segregacji odpadów. Dzięki precyzyjnie przemyślanym kształtom i akcesoriom zwykłe komory pomogą nam zorganizować przestrzeń do kulinarnych specjałów, które zaserwujemy rodzinie.

A teraz najważniejsze! Pamiętajcie, że wcale nie trzeba wydawać fortuny na prezenty. Są dużo lepsze sposoby pokazania bliskim, ile dla nas znaczą. Maluchom można dać pod choinkę talony na codzienne czytanie bajek z mamą, a babci – jej najpiękniejsze zdjęcie z czasów młodości, oprawione w ładną ramkę. Takie podarunki od serca mają nieocenioną wartość!

Przepis Aleksandra Barona na udany zakwas

Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu. Aromatyczny, pachnący Świętami, pyszny i esencjonalny. Jak zrobić zakwas, będący bazą do najsłynniejszej wigilijnej zupy, zapytaliśmy Aleksandra Barona, znanego chefa kuchni i restauratora.

„Pokrój buraki, wrzuć je do słoika i zalej wodą - nie kranówką, ale dobrą wodą butelkowaną. Dosyp szczyptę soli oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Po tygodniu, maksymalnie dwóch, zakwas będzie gotowy. Żeby zrobić z niego barszcz - ugotuj wywar z dużą ilością grzybów, na końcu dodaj zakwas i podgrzej lekko, żeby nie zniszczyć obecnych w nim bezcennych bakterii”.

Więcej na: www.comitor.pl

przeczytaj rowniez
  • Zero Waste od kuchni – poznaj pomysły marki Peka
    Zero Waste od kuchni – poznaj pomysły marki Peka

    Zarówno w Polsce jak i na świecie idea Zero Waste – ograniczania ilości odpadów, a przez to zmniejszania zanieczyszczenia środowiska – zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Rośnie liczba osób żyjących w myśl zasad 5R: odmawiaj (refuse), ograniczaj (reduce), wykorzystaj ponownie (reuse), recyklinguj (recycle), kompostuj (rot). Razem z marką Peka pokazujemy, jak wyposażyć kuchnię w duchu Zero Waste. więcej

  • Trzy sposoby na ponadczasową kuchnię
    Trzy sposoby na ponadczasową kuchnię

    Kuchnia to część domu, która wymaga od nas bardzo dobrego rozplanowania. Z jednej strony oczekujemy w niej sprawdzonych materiałów, o jak najwyższej jakości i odporności na intensywną eksploatację; z drugiej, mamy do czynienia z prawdziwym sercem domu, coraz częściej pełniącym także rolę reprezentacyjną. Na co zwrócić uwagę podczas projektowania, tak by przez długie lata cieszyła właścicieli zarówno swą estetyką, jak i funkcjonalnością? więcej

  • Nowe wzory konglomeratów kwarcowych
    Nowe wzory konglomeratów kwarcowych

    Kolekcję konglomeratów kwarcowych Silestone Eternal powiększono właśnie się o dwa nowe wzory. Eternal Noir i Silken Pearl zostały stworzone w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie teksturami przypominającymi marmur. Ponadczasowa naturalna piękność tego kamienia przyczyniła się do jego ogromnego sukcesu w zastosowaniu przy projektowaniu wnętrz – znajdziemy go na całym świecie na najbardziej prestiżowych wystawach poświęconych architekturze, dekorowaniu i projektowaniu. więcej

  • Czy wiesz czego możesz oczekiwać od swojego piekarnika?
    Czy wiesz czego możesz oczekiwać od swojego piekarnika?

    Przełom jesieni i zimy to idealny czas na kucharzenie. Gdy za oknem pada deszcz i hula wiatr, przyjemnie spędza się czas w kuchni. Powoli myślimy już o przygotowaniach świątecznych, choince i czasie spędzonym z najbliższymi. Planujemy jakie potrawy przyrządzimy na Wigilię i kolejne dni Bożego Narodzenia: pieczony karp, faszerowany indyk, pierniki i makowce. Te i inne dania najprzyjemniej przyrządza się, mając do dyspozycji odpowiedni sprzęt. więcej

Data publikacji: 13.12.2019 12:15
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.