Wnętrza
WNĘTRZA

Przedszkole od XY Studio w konkursie ArchDaily

  • Komentarze

Przedszkole Żółty Słonik, taras

Dziedziniec wewnętrzny w przedszkolu Żółty Słonik zaprojektowanym przez pracownię architektoniczną XY Studio

Fot: DLH, materiały prasowe
  • Przedszkole przyzakładowe Żółty Słonik i jego otoczenie
  • Elewacja przedszkola Żółty Słonik. Projekt pracownia architektoniczna XY Studio
  • Architektura wnętrz przedszkola; duże płaszczyzny nasyconego koloru
  • Korytarze przedszkola zaprojektowanego przez XY Studio
  • Przedszkole Żółty Słonik, taras
  • Świetliki w dachu przedszkola

Architektura wnętrz dla dzieci to jedna ze specjalności pracowni architektonicznej XY Studio. Żółty Słonik robi wrażenie

Biuro XY Studio jako jedna z niewielu polskich pracowni architektonicznych wyspecjalizowało się w projektowaniu dla dzieci. W 2011 roku na Festiwalu Designu - Łódź Design Festival 2011 projektanci otrzymali nagrodę w plebiscycie must have! za projekt kolorowych mebli locomoco. Od lat projektują też wnętrza i bryły budynków dostosowanych do potrzeb najmłodszych. W portfolio mają m.in. realizacje takie jak przedszkole Artedoo w Markach, żłobki Baby Academy, przyzakładowe przedszkole K&Co w Łodzi dla firmy Infosys i inne obiekty.

Najlepsze bryły na swiecie

Najnowszy projekt XY Studio został nominowany jako Budynku Roku w konkursie Building of The Year! organizowanym przez popularny serwis ArchDaily. Nominację zdobyło przyzakładowe przedszkole Żółty Słonik w Ostrowi  Mazowieckiej. Z przedszkola i żłobka korzystają dzieci pracowników Fabryk Mebli FORTE. 

Budynek ma prostą bryłę, jest niski i rozłożysty. Dzięki temu wszystkie pomieszczenia są na jednym poziomie. W centrum obiektu jest wewnętrzny dziedziniec. Jak w atrium, środek wypełnia „basen” - w tym przypadku obszerna piaskownica. Drzewo rosnące na dziedzińcu daje cień latem. Zwykle jedna część dziedzińca pogrążona jest w cieniu, druga oświetlona, więc dzieci mogą wybrać wygodne dla siebie warunki. Powierzchnia dziedzińca – tarasu wyłożona została deskami kompozytowymi DLH.

Osłonę przed słońcem zapewnia też zadaszona altana połączona z budynkiem.  Dzieci mogą się więc bawić wśród zieleni otaczającej budynek, na tarasie albo wewnątrz obiektu. Dzięki dużym przeszkleniom przestrzenie te są połączone ze sobą, zaciera się granica między tym, co na zewnątrz a wnętrzami. Efekt ten widoczny jest szczególnie latem, gdy zieleń trawników odpowiada kolorystyce korytarzy.
We wnętrzu nie brakuje kolorów, ale udało się uniknąć pstrokacizny, w poszczególnych pomieszczeniach dominuje tylko jeden kolor (róż, fiolet, zieleń) zestawiony z bielą ścian. Wnętrze jest jasne dzięki świetlikom w suficie i dużym oknom.  Dach podtrzymywany jest przez konstrukcję z drewna klejonego w naturalnym kolorze.



Przedszkole Żółty Słonik
Lokalizacja: ul. Sikorskiego 76, Ostrów Mazowiecka



Więcej
http://archirama.muratorplus.pl/wnetrza/przedszkole-od-xy-studio-w-konkursie-archdaily,69_4420.htm
, Ostrów Mazowiecka Autorzy: XY Studio, Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Dorota Sibińska

Projekt: 2014
Oddanie do użytku: jesień 2015
www.xystudio.pl




do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.