„Newsletter archiramy. Co tydzień najświeższe i najciekawsze
wiadomości ze świata architektury i dizajnu w Twojej
skrzynce mailowej”.

Wnętrza
WNĘTRZA

Restauracja przy wieżowcu Warsaw Spire

  • Komentarze

Stixx Bar & Grill, sala główna restauracji. Architektura wnętrz

Stixx Bar & Grill, wnętrze restauracji

Fot: M. Wądołowski
  • Stixx Bar & Grill, sala główna restauracji. Architektura wnętrz
  • Wyspa -bar, czyli wnętrza Stixx Bar & Grill
  • Aranżac ja wnętrza toalety w Stixx Bar & Grill koło Warsaw Spire
  • Rewitalizacja na Woli: przebudowa dawnego magazynu Bellony
  • Plac Europejski przed drapaczem chmur Warsaw Spire

Architektura wnętrz w stylu loftu, ze starą cegłą na ścianach i długim na prawie 40 metrów barem – tak wygląda nowa restauracja Stixx Bar & Grill przy placu Europejskim w Warszawie. Projekt aranżacji przygotowała pracownia Wądołowski

Rewitalizacja na Woli

Z Woli, dawnej przemysłowej dzielnicy Warszawy znikają magazyny i zakłady przemysłowe. Niektóre budynki są wyburzane, inne znajdują nowe zastosowanie. W tej drugiej grupie znalazł się magazyn z lat 50. ubiegłego wieku, w przeszłości należący do Wojskowych Zakładów Graficznych Bellona. W gmachu sąsiadującym z placem Europejskim i wieżowcem Warsaw Spire działa od 2016 roku restauracja Stixx Bar & Grill. Radykalna zmiana funkcji oznaczała konieczność przebudowania obiektu. Zachowano ceglane ściany i metalową konstrukcję. Te industrialne elementy zostały oczyszczone i wyeksponowane. Wnętrze przekształcono, dostosowując do nowych zadań. Restauracja ma dwa poziomy o łącznej powierzchni ok. 1500 mkw. Na parterze ulokowano główną salę restauracyjną z barem na środku. Taka lokalizacja daje do niego swobodny dostęp ze wszystkich stron.
Na końcu sali w podniesionej części jest kuchnia oraz przestrzeń z salami konferencyjnymi. W holu wejściowym zlokalizowano schody do piwnicy, szatnię oraz WC dla osób niepełnosprawnych. Pod ziemia jest sala konferencyjna oraz toalety. Na niedostępnej dla gości antresoli mieszczą się biura, a także wejście na balkon DJ-a.

Architektura wnętrz

Główne pomieszczenie restauracji jest obszerne i wydłużone. Projektanci ze studia Wądołowski podkreślili jogo rozmiary długimi horyzontalnymi liniami. Wydłużona jest wyspa – bar, długi jest ciąg stołów i siedzisk pod oknem. Także żyrandol z rurek ma pokaźną powierzchnię 14 m kw. Jego najdłuższe elementy mają 3 metry. Zawieszone w równych szeregach klosze lamp, szklane prostopadłościany i czarne półkule również optycznie wydłużają salę restauracji. Podobnie działa przeszklony, wąski pas przecinający ścianę tuż nad szczytami kanap.
Wystrój podkreśla industrialną przeszłość budynku. Dominuje rdzawy kolor cegły, sporo jest metalu, od łańcuchów podtrzymujących oświetlenie po okna. Na podłodze drewno sąsiaduje z betonem i płytkami z geometrycznym wzorem.

Plac Europejski

Istotą projektu było stworzenie miejsca o metropolitarnym charakterze z nutą elegancji ale i luzu. Miejsca, które mogłoby zaistnieć w każdym wielkim mieście na świecie: Nowym Jorku, Dubaju czy Tokio – mówi o swojej realizacji Michał Wądołowski. Efekt udało się osiągnąć. Jest dobrze i dość przewidywalnie. Projektant operuje zręcznie modnymi, dobrze znanymi motywami, nie ryzykując nieszablonowych pomysłów.
Najbardziej interesująco rozwiązane zostało wnętrze łazienki. W jej centrum ustawiono dużą umywalkę w formie stołu. Nachylone płaszczyzny „blatu” wykonano z wzorzystego, półprzezroczystego alabastru i podświetlono.  Bryły nie zaburzają żadne niepotrzebne dodatki. Dozowniki i krany ukryto w nadwieszonych nad umywalną prostopadłościanach. Całe wnętrze jest ciemne, ze ścianami pomalowanymi na czarno i antracytową mozaiką na podłodze, blat wyraziście kontrastuje więc z tłem.


Stixx Bar & Grill
Lokalizacja: Plac Europejski, Warszawa
Powierzchnia użytkowa: ok. 1 200 mkw
Długość baru: 37 metrów
Projekt: 2015

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 03/2017:
  • Dom po Drodze projektu KWK Promes
  • Dom w krajobrazie – o Domu po Drodze Ewa P. Porębska
  • Centrum Kulturalno-Biblioteczne Fama we Wrocławiu
  • Dworzec Centrum w Sopocie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.