archirama.pl

Scenografia pracy - czyli biuro, w którym można leniuchować

Przestrzeń reprezentacyjnej części siedziby warszawskiej firmy Televisor zdominowały taras, basen, kominek oraz starannie urządzona kuchnia. Przesłanie brzmi: „jesteśmy zrelaksowani a zatem efektywni". W takim biurze leniuchowanie jest wręcz wskazane, bo zwiększa kreatywność pracownika

Scenografia pracy

Sala projekcyjna

Fot: Bartosz Makowski

Wielbiciele współczesnego amerykańskiego serialu Mad Med, odkrywającego mechanizmy działania agencji reklamowych w Nowym Jorku w latach 60., bez zdziwienia przyjmują fakt, że główny bohater, dyrektor kreatywny Don Draper, większość czasu w pracy spędza leżąc na kanapie. Relaksująca atmosfera sprzyjająca kreatywności, nieformalnym spotkaniom i swobodnej wymianie myśli, dawniej zjawisko marginalne, dziś stanowi nieodłączną część kultury pracy w branży znanej z niechęci do krawaciarstwa.

Leżenie na sofie straciło jednak już rys ekstrawagancji, radykalnie zmienił się też model pracy. Dlatego w nowej siedzibie warszawskiej firmy Televisor zajmującej się postprodukcją, wysoce specjalistyczną działalnością w tej branży, jednym z najbardziej rzucających się w oczy elementów wyposażenia jest niewielki basen w ogrodzie na tyłach domu. Zachęcający do spędzania każdej wolnej chwili na dworze taras i rozpięty we wnętrzu hamak dopełniają obrazu miejsca, w którym praca jest czystą przyjemnością.

Jeszcze ważniejszą rolę niż sezonowe atrakcje na zewnątrz pełni dobrze wyposażona, otwarta na obszerną jadalnię kuchnia – równie często co pracownicy gotują tu wynajęci kucharze. Taki program to efekt wytycznych inwestora: stworzenia przestrzeni komfortowej nie tylko dla przebywających w niej stale pracowników, ale także spędzających tu niekiedy kilka dni klientów. Sala do projekcji, miejsce realnej konfrontacji obu stron, zgodnie z tą logiką mieści się w wydzielonym szklaną ścianą niewielkim pomieszczeniu z boku, ale i w nim próżno szukać tradycyjnego stołu konferencyjnego. Jego rolę w razie potrzeby może spełniać stojący w jadalni modułowy mebel o nieregularnym ahierarchicznym kształcie, tu zastępują go niewielkie lekkie stoliki ze sklejki umieszczone przed biegnącymi wzdłuż ścian ławami, obitymi materiałem w firmowym amarantowym kolorze. W branży zdominowanej dziś przez technologie zarówno inwestor jak i projektanci postawili na rozwiązania świadczące o wysokiej, właściwej rozwiniętym społeczeństwom kulturze pracy, wykorzystując przy tym walory lokalizacji, czyli ogród otaczający dom, zaś ponad nawiązującą w oczywisty sposób do charakteru działalności firmy stylistykę hi-tech i wynikające z niej efekciarstwo przełożyli materiały tradycyjne, typu drewno, sklejka, tkanina oraz „analogowe” elementy jak ogień, woda czy rośliny.

Skojarzenie nieregularnie ukształtowanych stopni z rampami i podjazdami skateparku, które pierwotnie zainspirowały projektantów, zaciera nieco użycie na podłogach bielonego drewna. Nie nadaje ono jednak wnętrzu domowego charakteru. W połączeniu z dynamicznym rysunkiem łamanych stopni, których linie powtarzane są przez formy stołu, kuchennej wyspy, nadwieszone fragmenty sufitu i rzędy świetlówek daje wrażenie tymczasowej, ekspresyjnej scenografii. Efektowne, dopracowane koncepcyjnie i wykonawczo wnętrze powstawało aż półtora roku. Kryzys ekonomiczny opóźnił tempo prac na budowie, szczęśliwie nie odbił się jednak na jakości wykorzystanych materiałów i nie spowodował poważniejszych zmian w projekcie. Blisko 40 procent budżetu na nową siedzibę pochłonęło zresztą jej okablowanie i techniczne wyposażenie, a nie ekstrawaganckie wnętrze. Widać to zwłaszcza na wyższych piętrach, gdzie, owszem, stoją kanapy, ale dominują potężne komputery i systemy do trójwymiarowych animacji.

Idea

Nowa siedziba firmy Televisor mieści się w budynku z lat 90., dotychczas użytkowanym jako dom jednorodzinny. Zmiana funkcji wymusiła zmianę układu obiektu, infrastruktury technicznej i sposobu wykończenia. Inwestorowi zależało na wnętrzu reprezentacyjnym, wyrazistym, we współczesnej stylistyce. Właściciel wynajmowanego domu chciał mieć możliwość przywrócenia oryginalnego stanu wnętrza, zwłaszcza „pałacowego” parkietu. Ta kwestia oraz występujące na rzucie całego parteru różnice w poziomie posadzki sięgające ponad 70 cm były punktem wyjścia do opracowania koncepcji.

Płaszczyzną ingerencji, która nadaje charakter całemu wnętrzu stała się posadzka z poprzecinanych, układanych w różnych kierunkach desek. Czerpiąc trochę ze stylistyki skateparku, tworzy mocny, dynamiczny efekt, jednocześnie porządkując przestrzeń. Nowa podłoga została ułożona bez zdejmowania istniejącej, na swojej podkonstrukcji. W miejscu, gdzie dochodzi do istniejących murowanych ścian pozostawiono szczelinę szerokości ok. 10 cm, a w niej poprowadzono liniowo oświetlenie. Daje to efekt mebla „włożonego” w istniejącą strukturę, lekkiego i delikatnie podświetlonego. Każda kondygnacja budynku pełni nieco odmienną rolę i ma inny charakter. Reprezentacyjny parter jest otwarty dla klientów, kolejne piętra są coraz bardziej prywatne.
Marcin Mostafa, Natalia Paszkowska, Jan Sukiennik

Źródło: "Architektura-murator" 10/2010
Autor: Aleksandra Stępniowska
Zdjęcia: Bartosz Makowski
Data publikacji: 14.06.2011 11:05

Dział Wnętrza spodoba się wszystkim, którzy jawią się jako esteci, przykładający uwagę do najdrobniejszych szczegółów aranżacji. Architektura wnętrz: prezentujemy projekty wnętrz, wyszukane pomysły na wnętrza. Wnętrza mieszkań i biur, które prezentują się dizajnersko i oryginalnie. W dziale Wnętrza każdy znajdzie propozycje dla siebie, prezentowane są różne style oraz nietuzinkowe dodatki do wnętrz, które pomogą odmienić zarówno mieszkanie, jak i biuro. Zaglądając do działu, możesz obejrzeć także filmowe wnętrza, jakie do tej pory dostępne były tylko z perspektywy kamery. Z działem Wnętrza poznasz nowoczesne wnętrza, a także projekty ogrodów, które będą idealne do małych mieszkań. Jeśli poszukujesz stylowych dodatków, nie mogłeś lepiej trafić, gdyż w dziale Wnętrza odnajdziesz mnóstwo dekoracji, które staną się dla Ciebie świetną inspiracją. Odwiedź nasz dział i uczyń swoje cztery ściany oryginalnymi.