Wnętrza
WNĘTRZA

Złoty Pies. Recykling w browarze

  • Komentarze

Architektura wnetrz mini browaru Złoty Pies we Wrocławiu

Architektura wnętrz współczesnego mini browaru; trochę jak sieciowa kawiarnia, trochę jak stara gospoda, a do tego sporo przemysłowych akcentów

Fot: Złoty Pies, materiały prasowe
  • Architektura wnetrz mini browaru Złoty Pies we Wrocławiu
  • Wykusz w mini browarze Złoty Pies
  • Przemysłowe lampy, podświetlona cegła
  • Drewno z recyklingu. Ciężkie meble w mini browarze
  • Metalowe płyty na ścianie browaru we Wrocławiu

Architektura wnętrz wrocławskiego browaru Złoty Pies miała być przytulna i atrakcyjna dla turystów; projektanci postawili na recykling


Przytulność kojarzy się z małym, ciepłym wnętrzem, tymczasem Złoty Pies ma powierzchnię ok. 1000 m kw. Odpowiedzialni za architekturę wnętrz projektanci z Czajkowski Studio zdecydowali się połączyć rdzawe odcienie starego metalu, cegłę, postarzane i stare elementy. Pomieszczenia wypełnili ciepłym światłem. W rezultacie powstało wnętrze zachęcające do dłuższego pobytu, dość neutralne mimo licznych gadżetów nawiązujących do historii piwowarstwa.

Otwarty pod koniec 2015 roku wrocławski mini browar mieści się w zrekonstruowanej w  latach 90. XX wieku barokowej kamienicy w samym sercu starego miasta, przy rynku. Za bogato zdobioną elewacją kryje się wnętrze w nieco industrialnym stylu. Prawdziwe „przemysłowe” elementy to lśniące miedziane kadzie i rury, browarniczy sprzęt postawiony przed oczami odwiedzających lokal turystów. Oprócz funkcjonujących urządzeń w salach umieszczono wiele innych gadżetów, między innymi wskaźniki parowe i części urządzeń ze starych browarów, łudzące długą historią miejsca, podobnie jak ceglane powierzchnie. Na ścianach ułożono metalowe, skorodowane płyty. Polerowana miedź i stare żelazo przyjemne ze sobą kontrastują.

Wrażenie długiej tradycji budują też meble wykonane specjalnie do Złotego Psa przez Romana Niedbała z pracowni Manufacture-MRN. Podstawowym materiałem do ich wykonania jest drewno z recyklingu. W poprzednim życiu podróżowało po Polsce jako ściany wagonów kolejowych. Wykonawcy starannie zachowali ślady uszkodzeń, dziury i przetarcia farby. To ma wyglądać jak stare, a nie jak postarzane – zdanie ze strony Manufacture-MRN można uznać za dewizę wytwórni.

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.